SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Szószóló Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném még egyszer megismételni a magyar kormány álláspontját: a magyar kormány elítéli a szomszédunkban zajló háborút. A háború rossz, a háború pusztítást hoz, a háború áldozatokkal jár. Éppen ezért Magyarország Kormánya minél előbb azt szeretné, hogy béke legyen a szomszédunkban, ne kelljen több embernek meghalnia, és ne kelljen Ukrajnának több pusztítást elszenvedni. Az Ukrajnában zajló háború áldozatait pedig közösen gyászoljuk, különös tekintettel arra, hogy sokan közülük magyar emberek.

Tisztelt Szószóló Asszony! A közelmúltban Ungváron adatott meg a lehetőség, hogy ismételten találkozhattam Ukrajna külügyminiszterével és az elnöki iroda vezetőjével. Ezen találkozó előtt közösen látogattunk el a városi temetőbe, ahol leróttuk a tiszteletünket, a kegyeletünket a háború áldozatai előtt. Láttuk a sírokat, láttam a születési dátumokat; döntő többsége az én születésem után volt már. Ezek mind nyilvánvalóan értelmetlen halálok. Ez a látogatás a temetőben meggyőzött arról, hogy meg kell sokszoroznunk az erőfeszítéseinket a béke mielőbbi elérése érdekében.

(15.50)

Tisztelt Szószóló Asszony! Engedje meg, hogy itt, a magyar parlament és a magyar nyilvánosság előtt köszönetemet fejezzem ki Viktor Mikitának, Kárpátalja kormányzójának, akinek a hozzáállása, bölcsessége nélkül ma minden bizonnyal kevésbé adódna lehetőség arra, hogy magyarok, ukránok és más nemzetiségű emberek együtt éljenek Kárpátalján. Viktor Mikita megérdemli a tiszteletünket, megérdemli a támogatásunkat és őszintén reméljük, hogy a jövőben is hozzá tud járulni ahhoz, hogy a kárpátaljai magyar közösség és a Kárpátalján élő többségi nemzet és más nemzetiségek tagjai is békében élhetnek együtt.

Tisztelt Szószóló Asszony! Szeretném önt biztosítani arról, hogy Magyarország Kormánya, Magyarország hatóságai, a magyarországi szervezetek mindaddig fenntartják Magyarország történetének legjelentősebb humanitárius akcióját, amíg arra szükség van. Itt, Magyarországon több mint egymillió menekültet fogadtunk be Ukrajnából. Az egészségügyi és az oktatási rendszerhez egyenlő hozzáférést biztosítottunk számukra, az utazásaikat az országon belül szintén lehetővé tettük, a vállalatoknak pedig támogatást adunk ahhoz, hogy menekülteket foglalkoztassanak.

Selmeczi Gabriella képviselőtársam az előbb már köszönetet mondott azoknak a diákoknak, akik befogadták osztályaikba, iskoláikba az Ukrajnából menekülő gyerekeket. Szeretném elmondani, hogy ma Magyarországon 1558  1558!  olyan óvoda és iskola van, ahova menekült gyerekek járnak, ahol menekült gyerekek tanulnak. Ezért jár a köszönet a kisgyerekek, nagyobb gyerekek osztálytársain túl a tanároknak és az iskolavezetőknek is, akik megteremtik annak a lehetőségét, hogy ezek a gyermekek itt tanulhatnak.

Ugyanakkor szeretném önöknek elmondani azt is, hogy Ukrajna húsz megyéjében összesen félmillió családnak segítettünk magyar kormányzati, egyházi, jótékonysági szervezeti támogatással. Részt vettünk, részt veszünk kórházak, iskolák felújításában és újjáépítésében. Tizennégyezer gyermeknek biztosítottunk táborozási lehetőséget itt, Magyarországon, hogy legalább egy időre elfeledkezhessenek a borzalmakról.

Tisztelt Szószóló Asszony! Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy Magyarország és Ukrajna között egy kölcsönös tiszteleten alapuló, jó együttműködés lehessen a jövőben is. Ehhez azonban természetesen szükség van a két ország közötti jelenleg nyitott, vitás kérdések rendezésére, amely nyitott, vitás kérdések szinte kizárólag a kárpátaljai magyar nemzeti közösség jogainak folyamatos megsértése miatt álltak elő. Ungvári találkozónkon arra kértem az ukrán külügyminiszter kollégát, hogy adják vissza a magyaroknak Kárpátalján azokat a jogokat, amelyeket 2015 óta elvesznek. Nem kérünk semmi extrát, csak azt, hogy adják vissza ugyanazokat a jogokat. Arra kérem önt is, tisztelt szószóló asszony, hogy legyen ebben segítségünkre. Ez nagymértékben segítené a két nép és a két ország békés egymás mellett élését az elkövetkezendő időszakban. Emellett pedig, tisztelt elnök úr, büszkék vagyunk arra, hogy mi itt, Magyarországon, amióta kormányzunk, majdnem öt és félszeresére emeltük az ukrán nemzeti közösségnek járó támogatást. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage