LŐCSEI LAJOS (Momentum): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Elhallgathatjae az Igazságügyi Minisztérium az igazságot a magyar emberek elől? „Vétkesek közt cinkos, aki néma”, márpedig ha az igazságügyi miniszter továbbra is néma marad, azzal nemcsak saját maga, hanem az egész minisztérium a pedofilsegítő Kónya Endre cinkosává válik.

„Vétkesek közt cinkos, aki néma”  mondogatták nekem úgy kormánypárti, mint demokratikusan gondolkodó ismerőseim az elmúlt három hét során; igen, kormánypárti ismerőseim is, akiket elbizonytalanított a hallgatás és a mellébeszélés a pedofilsegítő Kónya Endre ügyében. Hogyan mehetett keresztül az Igazságügyi Minisztériumon egy ilyen kérelem, hát, nem volt senki, aki alaposan megvizsgálta volna?  kérdezték tőlem. Jogos kérdés, és erre a kérdésre önök tudják a választ, államtitkár úr. Pontosan tudja, hiszen egy ilyen kérelem nem kizárólagosan a mindenkori igazságügyi miniszter asztalára kerül. A kérelmet ugyanis megvizsgálják az Igazságügyi Minisztérium Kegyelmi Főosztályának szakemberei, akik végül vagy javasolják azt kegyelemre, vagy pedig nem. A hallgatás miatt a munkájukat tisztességgel végző minisztériumi szakemberekre is a cinkosság árnyéka vetül most. Pedig egyszerűen tisztázni lehet az ő felelősségüket, hiszen ön, önök pontosan tudják, hogy a Kegyelmi Főosztály milyen javaslatot tett Kónya Endre kérelme ügyében.

Tisztelt Államtitkár Úr! Önöknek mint az Igazságügyi Minisztérium vezetőinek vállát most hatalmas felelősség nyomja. Meg kell védenie a munkatársainak, a Kegyelmi Főosztály jelenleg önnel dolgozó munkatársainak becsületét. És ami még ennél is fontosabb, helyre kell állítania a magyar emberek megrendült bizalmát az Igazságügyi Minisztérium intézményében. Kónya Endre ügyében nincs helye hallgatásnak és mellébeszélésnek.

Várom tehát az államtitkár úr egyenes válaszát egy egyszerű eldöntendő kérdésre: a köztársasági elnöknek történő továbbítást megelőzően kegyelemre javasoltae az Igazságügyi Minisztérium Kegyelmi Főosztálya Kónya Endre kérelmét? Köszönöm válaszát. (Taps a DK, a Momentum és az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage