Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt hónapokban számos alkalommal vitatkoztunk arról, hogy a kormány a magyar álláskeresők  több mint 200 ezer fő  kiemelt támogatása helyett miért a vendégmunkások szervezett importját támogatja. És ennek keretein belül derült ki, hogy számos multicég kapott vissza nem térítendő támogatást a magyar adófizetők pénzéből úgy, hogy aztán munkaereje egyre nagyobb hányadát a harmadik világ dolgozói tegyék ki.

Még inkább irritáló az, hogyha az érintett cégek úgy bocsátják el a magyarokat, hogy közben megtartják a hasonló vagy éppen ugyanolyan munkakörben dolgozó vendégmunkásaikat. A Jobbik-Konzervatívok ezért hangoztatja, hogy magyar kvótára van szükség, csak olyan multicég kaphasson állami támogatást, amely vállalja, hogy legalább 90 százalékban EGT-n belüli, tipikusan magyar munkavállalókat foglalkoztat. Ma délelőtt a Vállalkozásfejlesztési Bizottság ülésén leszavazták, nem támogatták érthetetlen módon a magyar kvótára vonatkozó javaslatunkat.

A helyzet az, hogy ha egy magyar ember adott esetben családtámogatási formában részesül, és mondjuk, a babaváró vagy a CSOK feltételeit nem tudja teljesíteni, általam elítélt módon, de mégiscsak egy büntetőkamattal kell hogy visszafizessen bizonyos összegeket. A kérdésem egyértelmű: támogatjae a kormány, hogy ugyanilyen arányú büntetőkamattal fizesse vissza az érintett multicég is az összes állami támogatást, amely a magyar embert elbocsátja és a vendégmunkást megtartja?

Isten lássa lelkem, nem volt eltervezve, hogy Lázár miniszter úr itt üljön, de én nagyon szerettem azt a nyilatkozatát, amely arról szólt, hogy a Continental esetében tarthatatlan, amit az a multicég művel, és igenis fizesse vissza  ha kell, kamatostul  azt az állami támogatást, amit a magyar adófizetők pénzéből kap. (Lázár János: Vissza is fizette.) Én ezt a javaslatot szeretném rendszerszinten látni; azt látni, hogy a magyar adófizetők pénzéből származó támogatást az utolsó forintig, de hasonló büntetőkamattal fizesse vissza az a multicég, amely a befogadó ország bizalmával ilyen fokon visszaél.

Vannak biztató jelek. Nyomásgyakorlásunk után a munkásszálló-építések tekintetében  és ezt ismerjük el, államtitkár úr  a kormány egyfajta 50 százalékos magyar kvótát már megvalósított: legalább 50 százalékban elvárja, hogy amit támogat, és megépítenek, ott magyarok legyenek. Azt szeretnénk, hogy ez az 50 százalék először is legyen 90  érthetetlen tehát, hogy a magyar kvótát a bizottságban miért szavazták le. De legalább ennyire szeretnénk azt, hogy fizettessék vissza a magyar emberek pénzét azokkal, akik kirúgják a magyart, de adott esetben megtartják a vendégmunkást. Ne lehessen hasonló munkakörből elbocsátani a magyart, amíg ugyanolyan vagy hasonló munkakörben vendégmunkást is foglalkoztat a cég. Aki pedig ezt a magyarok védett státuszára vonatkozó kikötést megszegi, fizesse vissza az állami támogatást.

A kérdésem egyértelmű: támogatjáke, hogy mindezt ugyanazzal a büntetőkamattal tegyék, mint amivel egy magyar ember szembesül, legalábbis ingoványos helyzetekben. Várom érdemi válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage