DÓCS DÁVID (Mi Hazánk): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Önök ismét bort ittak és vizet prédikáltak, ami önöknél sajnos már rendszeresnek és rutinosnak mondható. Hogy csak néhány példát hozzak az elmúlt időszakból: önök gátolták a svédek NATO-csatlakozását, majd azt ma, nagykoalícióban a DK-val, megszavazták.

Nemzeti konzultációt indítottak, majd szembementek a saját kérdéseikkel és a konzultáció eredményével, hiszen támogatták Ukrajnát ismételt forrásokkal, és az ukrán termékeket gyakorlatilag beengedték Magyarországra.

Gazdatüntetés helyett csak bábszínházat tartottak, ahol rengeteg méhész is ott volt, akiket hidegzuhanyként ért az az egy héttel korábbi kormányhatározat, amit maga Orbán Viktor jegyzett és a Magyar Közlönyben megjelent, miszerint mostantól ismét lehet ukrán mézet behozni a magyar piacra.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke így fogalmazott a záhonyi tüntetésen: „Lássuk be, sokszor alapvetően a gabonáról beszélünk, de messze nem csak a gabonáról van szó. Baromfihús, tojás, és látjuk a hírekben, hogy a méltán híres és keresett magyar méz is várja, hogy exportpiacot találjon. Szörnyű, hogy ez van.”

És valóban szörnyű, hiszen ma a méhészszakma  az önök által most meghozott, számukra hátrányos döntés nélkül is  a túlélésre játszik. Önök ezt tetézték még, utolsó szöget verve a magyar méhészet koporsójába. Az ukrán méz letöri a felvásárlási árakat, melyek következtében azok a termelési költség alá kerülnek, és így már eladni sem éri meg az első osztályú magyar mézet. Rengeteg termelőnél hordószámra áll otthon a méz, így a miniszter úr védekezése a behozatali engedélyre sem igaz, mely szerint elfogyott itthon a vegyes méz. A valóság az, hogy ilyen áron nem tudják eladni a termelők.

Tisztelt Miniszter Úr! A magyar méhészek válaszokat várnak: felmértéke, hogy milyen hátrányok érik a hazai méhészeket a beömlő ukrán méznek köszönhetően? Miért nem védik meg a magyar méz számára legalább a belső, hazai piacot? Tervezneke további kivételeket tenni az ukrán termékek behozatalával kapcsolatban? És tervezike, hogy kárpótolják valahogy a magyar méhészeket? Hiszen egész egyszerűen az a vesszőfutás, amelyre önök most ítélték őket, nagyon könnyen ennek az ágazatnak a végét és hanyatlását hozhatja el, pedig láthattuk, hogy az elmúlt években, évtizedekben milyen sikerágazat volt ez és mennyi magyar családnak biztosított tisztes megélhetést.

Ezekre a kérdésekre várnám miniszter úr megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen a szót. (Taps a Mi Hazánk padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage