TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! Két erős állításra reagált a kormány: az akkugyárak egyértelmű elutasítására, illetve a ránk maradó veszélyes hulladékkal kapcsolatos aggodalmakra. Egyrészt azt mondták  azóta is nevetünk rajta , hogy az akkuiparra nálunk az európainál szigorúbb előírások vonatkoznak, illetve hogy bár a gyárak idejönnek, de nem fogunk az iparág hulladéklerakójává válni.

Most Sárbogárdon egy újabb messziről bűzlő ügy mutatja, hogy mi igaz mindebből: semmi. Ezúttal egy dél-koreai érdekeltségű cég, a CB Engineering Kft. sárbogárdi bérelt raktárában bukkant fel több száz tonnányi gyártási hulladék, amely korábban Tiborcz István egyik cégével mutyizott. Akkor a Tiborcz-érdekeltséget veszélyes akkuhulladék átcímkézése és illegális kezelése miatt megbüntette a hatóság. Most is a szokásos receptet látjuk: először tagadnak, aztán hazudoznak, végül egyértelműen lebuknak, és kirúgják azt a felelősségteljes raktárost, aki felhívta a figyelmet a botrányra.

A fideszes polgármester a cég tájékoztatására hivatkozva azt írta, hogy az ipari csarnokban kész termékek, akkumulátorok raktározását végzik jelenleg, amelyeket el fognak szállítani, a tevékenységhez szükséges engedélyekkel rendelkeznek. Csakhogy a CB Engineering Kft. engedélye, amelyet a Fejér Vármegyei Kormányhivatal adott ki  ez önmagában is problémás, hogy kiadták  január 23-án, nem késztermék, hanem veszélyes hulladék kereskedelmére és szállítására vonatkozik, összesen évi 10 ezer tonna mennyiségben. Az engedély 4.0.2-es pontja szerint a hulladéktároló helyen egyidejűleg tárolható hulladékmennyiség 4500 tonna. Még egyszer: 4500 tonna veszélyes hulladék Sárbogárd vízbázisán, a Mezőföld szívében, a lakóházak közvetlen szomszédságában.

A Párbeszéd-Zöldek által megszerzett és közzétett fényképfelvételek tanúsága szerint a sárbogárdi akkumulátorok a kormány által tejben-vajban fürösztött, ökogyarmatosító óriáscégtől, az SK Ontól származnak, az ő gyártási selejtjükről van szó. Hogy történhet meg ilyesmi újra és újra? Ez lenne az európainál szigorúbb hatósági kontroll? Ugyan már! Ez is bizonyítja, amit mi, zöldek már az első akkubotrányok óta képviselünk: egyrészt az ilyen volumenű akkumulátorgyártás összes feltétele hiányzik Magyarországon, másrészt mi leszünk az iparág hulladéklerakója.

Az aarhusi egyezmény, amelyet hazánkban éppen az első Orbán-kormány idején iktattak törvénybe, biztosítja az érintett lakosság számára környezeti ügyekben az információhoz jutás és a döntésekbe való beleszólás jogát. Sárbogárdon erről a ketyegő akkuhulladék-bombáról szinte senki nem tudott, amíg Jávor Benedek és én fel nem hívtuk rá a figyelmet.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Ki a felelős a veszélyes akkuhulladékokkal kapcsolatos ismétlődő jogsértésekért? Mit üzen a sárbogárdiaknak? Lesze veszélyeshulladék-temető a lakóházaik szomszédságában? Lesze akkubontó vagy akkumulátorkisütő üzem Sárbogárdon? Feszülten várjuk a válaszát. (Taps az ellenzéki sorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage