VITÁLYOS ESZTER kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány kiemelt feladatának tekinti a tudásalapú gazdaság megteremtését, ezzel is az ország versenyképességének javítását szeretnénk elérni. A fenntartható gazdasági növekedés egyik alapvető feltétele az, hogy képzett, a társadalmi változásokhoz és a munkaerőpiaci igényekhez alkalmazkodni képes munkaerő legyen Magyarországon nagy számban. Éppen ezért a követelmények és elvárások tudatában újítottuk meg 2020-ban a teljes szakképzési rendszert.

A bevezetés óta eltelt tapasztalatok azt mutatják, hogy a változások minden érintett  akár a vállalatok, akár a tanulók, akár az oktatók, illetve a szülők  számára pozitív hozadékkal jártak. A szakképzés rendszere egyszerűsödött, átláthatóvá és ami még fontosabb, átjárhatóvá vált. Az állam az új szakképzési rendszerben is ingyenesen biztosítja az első két szakma és a felnőttek továbbképzésében az első szakképesítés megszerzését.

Ami pedig a béremeléseket illeti, a kormány 2020 nyarán az akkori pedagógusbérekhez képest átlagosan 30 százalékkal megemelt, teljesítményalapú, differenciálást elváró bérezést valósított meg a szakképzésben, amelyre éves szinten 35 milliárd forintot biztosított. 2023-tól a köznevelési béremelési lépésekhez igazodóan megvalósult a szakképzésben dolgozó oktatók bérének differenciált emelése is.

A két lépcsőben megvalósult bérfejlesztés éves szinten összesen 15 százalékos emelést jelentett 2023-ban. Ezt követően 2024-ben is tovább emelkedik a szakképzésben dolgozók bére, január 1-jétől minden szakképzésben dolgozó oktató átlagosan 32,2 százalékos béremelést kapott. A kormány által elfogadott 2024. évi béremelésre vonatkozó kormányhatározat rögzítette, hogy a szakképzésben dolgozó oktatók számára olyan bérfejlesztést kell megvalósítani, amely biztosítja a szakképzési béreknek a gazdaság azonos ágazataiban alkalmazott átlagkeresethez, továbbá a köznevelés rendszerében bevezetésre került illetményekhez való igazítását.

Konkrét béremelési irányelvek is meghatározásra kerültek, amelyeknek az az alapja, hogy teljesítményértékelés legyen minden oktató vonatkozásában.

A további állami és nem állami szakképző intézmények fenntartói is tájékoztatást kaptak ezekről annak érdekében, hogy minden szakképző intézmény esetén egységes elvek mentén kerüljön sor a béremelésre, ne legyenek különböző feszültségek az ágazaton belül. Az oktatók bére többségében átlagosan 34 százalékkal emelkedett. A döntés 24 ezer szakképzésben dolgozó oktatót érint, az összege pedig 60 milliárd forint kiadást jelentett a költségvetésnek. 2020-tól a folyamatos béremeléseknek köszönhetően azt lehet mondani, hogy az oktatói bérek tulajdonképpen megduplázódtak.

Az eddigi visszajelzések alapján az oktatók elégedettek, mert azt mondják, hogy ez a béremelés valóban történelmi mértékű volt. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage