ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Azt hiszem, nem fair, nem fair, amit mondott, azért nem, mert nem emlékszem olyan intézkedésre, amellyel a magyar kormány a készpénzhasználat lehetőségét engedte volna szűkíteni. (Dr. Lukács László György: Dehogynem, az OTP most csinálja szabadon!) Rengeteg ilyen javaslat érkezik a bankszektorból, rengeteg ilyen javaslat érkezik nemzetközi szervezetektől, ez egy divatos téma ma a világban, hogy iktassuk ki a készpénzhasználatot. Erre mindenfajta jól vagy kevésbé jól sikerült érvekkel szoktak előhozakodni.

A kormány semmilyen ilyen igényt nem fogadott be, nem ismer el, nem engedjük szűkíteni a készpénzhasználatot. Ha majd lesz olyan nemzetközi nyomás, amelyhez kell egyébként akár alkotmányos szintű ellenállás, akkor készen állunk arra, hogy ezt ki is fejtsük, mármint hogy ezt az ellenállást kifejtsük. De a helyzet ebben a pillanatban az, hogy a kormány álláspontja szilárd, a KDNP eleve ragaszkodik a készpénzhasználathoz, és a kormányon belül is meg van bízva olyan miniszter, aki nem a pénzügyminiszter, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozzon, és ennek a nemzetközi fejleményeit kövesse nyomon.

Ha tehát önök együtt szeretnének működni a kormánnyal egy olyan ügyben, amelyben nincsenek pártpolitikai megközelítések, akkor a készpénzhasználat kérdése és az ehhez kapcsolódó szabadságjogok kérdése olyan ügy, ahol könnyen szót tudunk egymással érteni. Várom az együttműködés különböző lehetőségeit. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage