DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Egy hete járta be a sajtót a hír, miszerint Göd város és az akkumulátorgyár légszennyezettségi adatai alapján három év alatt 88 tonnányi mérgező, magzatkárosító hatású oldószer került a levegőbe. Korábban olvashattuk azt, hogy a gyárban a rákkeltő anyagok mennyiségének sokszorosa volt kimutatható.

Szintén tudhatjuk, hogy a szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozóban az egyik gépsornál a nikkel kétezerszeresen haladta meg a határértéket, és azt is olvashattuk, hogy a bátonyterenyei gyár esetében még az ellenőrök is rosszul lettek egy ellenőrzés során. Ezeket az üzemeket, miniszterelnök úr, a hatóságok előzetesen nem jelentős hatásúnak minősítették, ezért nem kötötték környezetvédelmi engedélyezéshez a megépítésüket.

Miniszterelnök Úr! Ezeket a cégeket önök százmilliárdokkal támogatják, és ennek ellenére sorozatos jogsértéseket látunk, robbanásokat, tűzeseteket. A hatóságok sokszor félrenéznek az ügyek esetében, de egészen megdöbbentő az, hogy azokat a helyi civileket, akik a saját lakókörnyezetük megmentéséért dolgoznak, az állam hátráltatja a munkájukban a legalapvetőbb információk visszatartásával, sőt, most már arra is látunk példát, hogy ezek az idegen cégek nyíltan fenyegetik azokat a magyar embereket, akik a saját városukért dolgoznak.

Miniszterelnök Úr! A mi meggyőződésünk szerint nem szuverenitásvédelem az, ha ezeknek az idegen cégeknek az érdekében feláldozzák a természeti kincseinket. Kérem, magyarázza meg azt, miniszterelnök úr, hogy miért akarják elvenni a települések jogait, hogy a saját életükről, a saját jövőjükről döntést hozzanak.

(20.50)

Ugye, kiemelt beruházássá minősítik ezeket a gyárakat, Sóskút esetében is erre készülnek. Ezt mivel magyarázza?

Illetve, tisztelt miniszterelnök úr, lesze következménye annak, hogy ilyen súlyos szennyezések vannak Magyarországon? És miután mi elindítottunk egy országos népszavazási kezdeményezést a kiemelt állami beruházásokról, kérem, magyarázza el, hogy önök miért akarják megakadályozni azt, hogy magyar emberek döntést hozzanak a településük, a térségük (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) és összességében egyébként az ország életét alapvetően meghatározó kérdésekről. Köszönöm. (Taps az LMP padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage