ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Semmilyen szándékunk nincs arra nézve, tisztelt képviselőtársam, hogy bármilyen közösségnek a saját életéről szóló döntését megakadályozzuk. Sőt, épp ellenkezőleg, meggyőződésem, hogy legjobb, ha minden ügyben ott születik döntés, ahova az tartozik, minél közelebb a valóságos élethez. Tehát a magam részéről azt az álláspontot képviselem, hogy ezekben a kérdésekben a közösségeknek elidegeníthetetlen és elvehetetlen jogaik vannak.

Ami a környezetvédelmi normákat illeti (Kanász-Nagy Máté közbeszól.), Magyarországon nagyon világos és tiszta szabályok vannak arra nézve, hogy milyen sztenderdeknek meg milyen követelményeknek kell megfelelniük az idetelepülő vagy akár magyar gyáraknak. Ezek a legmagasabb nyugati sztenderdekkel azonosak. Tehát Magyarországon nem működhet úgy egy üzem, hogy nem teljesíti az Európában megszokott legmagasabb környezetvédelmi előírásokat. (Zaj.  Az elnök csenget.) Amikor ez megsérül, akkor eljár a kormány. Volt is arra példa, hogy üzemet zártunk be.

Ami a konkrét kérdést illeti, ott az én tudomásom szerint a polgármester feljelentést tett, mert két eset lehetséges: vagy környezetkárosítás történt, vagy rémhírterjesztés. Várjuk, hogy a följelentés eredményeképpen megszülessen a vizsgálat eredménye. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage