DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Mindenekelőtt szeretném ismételten kifejezni a kormány tagjainak együttérzését Karsai Dániel ügyvédkollégánkkal. Tiszteletben tartjuk a harcát, tiszteletben tartjuk a törekvését, soha nem volt kérdéses, hogy a magunk részéről őt és sorstársait a legnagyobb megbecsüléssel és együttérzéssel kezeljük. Az ő sorsuk azonban egy jogvitába torkollott. Ez a jogvita az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt zajlik. Mint bizonyára ismert önök előtt, ebben a jogvitában a kezdeményezők a magyar állammal szemben eljárást indítottak, és kérik az Emberi Jogi Bíróság döntését.

Ebben az eljárásban a kormány, ha úgy tetszik, nem a saját véleményét, hanem a magyar jogrendszer szabályait, a magyar jogból következő álláspontját fejti ki. Azaz bár a kormánynak van véleménye erről az ügyről és van véleménye mindarról a jogvitáról, ami előttünk folyik, de nekünk nem az a dolgunk, a kormánynak nem az a dolga, hogy a saját értékítéletét hangoztassa az Emberi Jogok Bírósága előtt, hanem azt mutassa be, hogy Magyarországon milyen a jogi szabályozás, és milyen szabályok mellett kell az Emberi Jogok Bíróságának a magyar ügyet megítélnie. Tehát amikor a kormány képviselője ott felszólalt, az egy jogi érvelés volt.

Ezzel együtt is ki kell hogy fejezzem azt az álláspontunkat, hogy a magyar Alaptörvény az életet védi, az élet védelmének az elvéből indul ki. Ezzel egyébként nincs egyedül Európában. Az Európa Tanács 46 tagállamának a többségében nem engedélyezett az úgynevezett aktív eutanázia, amelynek a meghatározása már önmagában is egy kényes kérdés, mit is tekintünk passzív vagy aktív eutanáziának. Ebben a kérdésben jobb, ha úgy használjuk ezt a fogalmat, ami a büntetőjogi megközelítés, tudniillik az öngyilkossághoz való asszisztálás, az öngyilkosságban való közreműködés. Ez a magatartás mindenképpen az élet védelmének parancsával szemben áll, már amennyiben azt harmadik személyek, kívülálló személyek szempontjából nézzük. Tehát senkinek nincsen joga arra, hogy elvegye más ember életét. Azt hiszem, minden pártállásra való tekintet nélkül mindenki egyformán gondolhatja  remélem , hogy ebben az Országgyűlésben vitán felül áll az élet védelmének az elsőbbsége.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az Emberi Jogi Bíróság eljárása folyamatban van. Sürgősséggel tárgyalják, tehát valószínű, hogy még az Országgyűlés tavaszi ülésszaka alatt megszülethet az Emberi Jogi Bíróság döntése. A kormány a maga részéről, mint ahogyan mindig, ezután is tiszteletben fogja tartani az Emberi Jogi Bíróság ítéletét. Az Emberi Jogi Bíróság ítéletéből természetesen a törvényhozással együtt fogjuk levonni a következtetést. Nem tartunk még itt, bár úgy tudom, hogy még talán ebben a hónapban is sor kerülhet újabb eljárási cselekményre az Emberi Jogi Bíróság előtt.

Ezzel párhuzamosan egy népszavazási kezdeményezést indított néhány ellenzéki párt. (Szabó Timea közbeszól.) Elnézést kérek, igen, nem pártok indították, pártok legfeljebb támogatják ezt a kezdeményezést. De ebben sincsen a kormánynak döntési lehetősége, nem is kell hogy döntést hozzon a népszavazás kérdésében, a népszavazás kérdésében mindenekelőtt a Választási Bizottságnak, ezt követően pedig a bíróságnak, majd az Alkotmánybíróságnak lehet döntő szerepe.

Ezek után, tisztelt Ház, azt kell hogy mondjam, miután több jogi eljárás is folyamatban van, az a legcélszerűbb megoldás, ha az Országgyűlés megvárja ezeknek az eljárásoknak a végét, és csak ezután vonja le a következtetéseket.

Tisztelt Ház! Mivel ez a kérdés nem kizárólag alkotmányjogi kérdés, ezért a kormány álláspontját nemcsak az Igazságügyi Minisztérium, hanem a Belügyminisztérium részéről az egészségügyért felelős államtitkár úr is ismertetni fogja. Kérem, elnök úr, engedje meg ezt, hogy megosztva ismertessük a kormány álláspontját. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage