HOLLIK ISTVÁN, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Abban, azt gondolom, egyetérthetünk, és én magam is egyetértek Arató képviselőtársammal, hogy persze minden morális, erkölcsi vita valójában egy jogi vita is, de a jogvita csupán leképeződése egy erkölcsi vitának, és itt, ebben a kérdésben nagyon masszívan, tulajdonképpen teljes mértékben egy morális, erkölcsi vitáról beszélünk, ezért is gondolom, azzal is egyetértek, hogy itt a kinyilatkoztatások nem helyesek.

Azzal kell kezdenem, részint azért, mert képviselőtársam, Pesti Imre, illetve az államtitkár urak a gondolataim nagy részét már elmondták, hogy kezdjem azzal, hogy minden olyan emberrel együttérzünk, aki olyan betegségben szenved, amelyet az orvostudomány jelenlegi állása szerint gyógyítani most még nem lehet; együttérzünk, és fáj, hogy bár az egészségügy és az orvostudomány fejlődik, de ma is nap mint nap szembesülnünk kell ilyen emberi sorsokkal.

Azt is szeretném az ügyhöz hozzátenni, megerősíteni, amit az államtitkár úr is elmondott, hogy Magyarországon minden betegnek, aki gyógyíthatatlan betegségben szenved, joga van azt az életvégi döntést meghozni, hogy visszautasítja az őt egyébként életben tartó kezelést vagy kezeléseket, az őt életben tartó gyógyszereket, és joga van igénybe venni palliatív ellátást is.

És amikor erről a kérdésről vitatkozunk, azt is érdemes az asztalra tenni, hogy azért mégiscsak megnézzük, hiszen nem egyedül vagyunk ebben az univerzumban, hogy az összes többi ország az Európai Unión belül és kívül hogyan jár el ebben a kérdésben, és hogyha ezt megtesszük, akkor azért azt láthatjuk  és ez, azt gondolom, nagyon erős óvatosságra kell intsen bennünket , hogy az Unió döntő többségében is, de egyébként az ENSZ-országok döntő többségében is jelenleg olyan szabályozás hatályos, van érvényben, amely nem engedélyezi az asszisztált öngyilkosságot, sőt a törvény kifejezetten tiltja azt. És valóban, több európai uniós országban is lezajlott már vita ebben a kérdésben, és egyébként ezen viták után is maradt a tiltás, a tiltó jogszabályok maradtak érvényben.

Az egyik ilyen vita éppen Olaszországban zajlott le, és ehhez a vitához egyébként Ferenc pápa egy gondolatot küldött, ebből szeretnék felolvasni önöknek egy részletet. Azt mondja: „Az orvostudomány az emberi életet szolgálja, és mint ilyen a személyt a maga lelki és fizikai teljességében szemléli, egyéni és társadalmi vonatkozásában egyaránt. Ennek hagyománya egészen a hippokratészi eskütől eredeztethető.”

Kereszténydemokrataként azt gondolom, egyetértve Ferenc pápa gondolatával, hogy nincs olyan, tisztelt képviselőtársaim, hogy felesleges élet, ennek szellemében az Alaptörvény is az életet védi, és az asszisztált öngyilkosságot nem engedélyezi. Azt gondolom, hogy ennek az alkotmányos keretrendszernek a megváltoztatása nem indokolt, és nagyon meg kell fontolni azokat a szempontokat, amelyek alapján a világ országainak döntő többsége a mai napig továbbra sem engedélyezi az asszisztált öngyilkosságot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage