SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! A jelen politikai vita tárgya az önkéntes aktív eutanázia kérdése, amely az elmúlt hónapokban dr. Karsai Dániel ügyvédnek, alkotmányjogásznak köszönhetően a közéleti vita egyik kiemelt témájává vált. Tavaly augusztusban saját betegsége kapcsán keresetet nyújtott be a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, mivel álláspontja szerint az élet végét célzó döntések magyarországi tilalma az alapvető emberi jogokat sérti.

Itt álljunk meg egy szóra, tisztelt képviselőtársaim! Lehet azon vitatkozni, hogy mit is nevezünk emberi jogoknak, vagy mit értünk emberi jogokon. A Teremtő nem adott olyan jogot nekünk, embereknek, hogy szemben álljunk a saját életünkkel, hogy eldobjuk az életünket, hogy lemondjunk arról. A Jóisten nem azért adta ezt az életet. Magyarországon egytől öt évig tartó szabadságvesztéssel büntetendő az eutanáziában való részvétel, ami a segítőkre akkor is érvényes, ha gyógyíthatatlan betegek külföldön fejeznék be ily módon az életüket.

Hazánkban arra van mód, hogy a beteg szigorú eljárási szabályok betartása mellett visszautasítsa az életfenntartó vagy életmentő kezelést, ha a betegsége súlyos és gyógyíthatatlan, illetve egy évnél rövidebb időn belül halálhoz vezet.

Neves jogtudósok, mint például a Magyar Tudományos Akadémia tagjaként tevékenykedő Hámori Antal és Jobbágyi Gábor véleménye szerint az egészségügyről szóló törvényben szabályozott ellátás visszautasításának joga nem eutanáziának, hanem betegjognak minősül. Az asszisztált öngyilkosságot és az eutanáziát a magyar törvények szigorúan tiltják és büntetik.

Az ellátás visszautasításának joga az ALS-betegekre nem vonatkozik, mert nem részesülnek kezelésben, amit dr. Karsai Dániel diszkriminatívnak tart. Saját esetén keresztül az aktív eutanázia legalizálásáért küzd. A minimális győzelmet az jelentené számára, hogy külföldön végrehajtott, asszisztált öngyilkosság esetén ne induljon büntetőeljárás a családtagok és a résztvevők ellen.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az eutanázia kérdése rendkívüli módon megosztja a társadalmat, mivel az emberi élethez való jog és az emberi méltósághoz való jog ütközik egymással.

A Mi Hazánk Mozgalom egyetért a téma kiemelt fontosságával és azzal, hogy nem érdemes tabuként kezelni a halált, mert mindannyiunk életében elkerülhetetlen. Sajnálatos módon az orvostudomány fejlődésével megváltozott a halál helyzete. Míg egykor az emberek általában otthon, szeretteik körében fejezték be életüket, majd a tisztaszobában ravatalozták fel őket, ma jellemzően kórházakban, idegenek közt halnak meg.

(22.40)

Jelen politikai vita különlegességét az adja, hogy dr. Karsai Dániel személyes példájával hozta be újra a köztudatba az eutanáziáról szóló közbeszédet. A strasbourgi beadványt egyszerre tekinti szakmai és személyes ügynek, sorstársait akarja képviselni. Sikerült elérnie azt a célját, hogy az élet végét célzó kérdésekről értelmes párbeszéd alakuljon ki. Ebből a szempontból már sikert érhetett el, hiszen itt, az Országgyűlésben most erről beszélünk és vitázunk.

Felszólalásomra készülve dr. Karsai Dánielt nyilatkozatai alapján szimpatikus, intelligens embernek ismertem meg. Gyógyíthatatlan betegsége olyan személyes tragédia, amit nagyon nehéz lehet feldolgozni. Neki mégis sikerült a depressziót és pánikbetegséget leküzdenie, de valójában ő tudja azt a szíve mélyén és a lelke mélyén, hogy ez milyen küzdelmek árán történik. Mély együttérzésünket és tiszteletünket fejezzük ki ügyvéd úr iránt, hogy ebben a rendkívül súlyos élethelyzetben is ilyen példaértékű hozzáállást tanúsít.

Tisztelt Országgyűlés! A Mi Hazánk Mozgalom álláspontja szerint a keresztény értékrend talaján állva minden embernek a fogantatástól kezdve korlátozhatatlan joga van az életre, az emberi élet szent és sérthetetlen, az élet nem egy tárgy, amit csak úgy eldobhatunk. Az élethez való jog a közösségeink és nemzeteink alapját képezi. Az egyén mint társadalmi lény, a saját életével nem rendelkezhet csak úgy, hogy eldobja magától.

Egyetértünk a Krisztus előtti VI. századi hippokratészi eskü életvédő alaptézisével, amely szerint az emberi élet kioltását célzó tevékenység mind az orvosi hivatással, mind az orvosi etikával összeegyeztethetetlen. A 2023. május 22-én kiadott Orvosetikai Kódex életvégi állapotokra vonatkozó 7. pontja is kimondja, hogy az orvos nem segédkezhet öngyilkosságban, és nem segítheti betegét a halálba, még a beteg kérése vagy felhatalmazása esetén sem.

Tisztelt Képviselőtársak! Hazánkban nincs hosszú előtörténete, se komoly elméleti alapja, sőt háttere sem az eutanázia legalizálásának. A kívánságra ölés büntetőjogi definíciója a XIX. században a Csemegi-kódexbe került be, 1961-ben a Btk. a tényállást beolvasztotta az emberölés bűntettébe. Az eutanázia engedélyezését a XX. századi neves jogtudósok, sorra köztük Angyal Pál, Névai László, Jámbor László és Török Károly elutasította. A palliatív kezelés és a hospice-gondolat szellemében utasítja el az élet erőszakos megrövidítését Gaizler Gyula is. Idézek tőle: „Nagy különbség, ha valakit elkísérünk Kharón ladikjáig, vagy belelökjük.”

Az Alkotmánybíróság a 22/2003. számú, IV. hó 28-án kelt határozatában szintén az élet védelme mellett érvel. Megállapítása szerint senkinek nincs alapvető joga arra, hogy más személy elvegye az életét, így az aktív eutanázia tilalma nem alkotmányellenes. (Sic!) A beteg önrendelkezési joga nem terjed ki odáig, hogy segítséget kaphasson a halálhoz. Nem értünk egyet azzal, hogy a határozat alapján az Alkotmánybíróság jelenleg életvédő irányultságú álláspontját idővel a nemzetközi életellenes trendek alakulásának függvényében megváltoztathatja. Nyugtalanítónak tartjuk azt, hogy az abortuszszabályozáshoz hasonlóan az eutanázia állami megengedése az utóbbi években egyre inkább terjed, az egyén autonómiájának, önrendelkezésének hangsúlyozása mellett.

Európában az eutanázia Belgiumban, Hollandiában, Luxemburgban, és nem oly régóta Németországban, Portugáliában és Spanyolországban is legális. Svájcban 1942 óta van lehetőség asszisztált öngyilkosságra. Az eutanázia tehát Európában évről évre terjeszkedik, és sok ember életét veszi el idő előtt. Belgiumban 2002 óta több mint 27 ezer embert altattak el. 2021-ben 2700 ember halt meg eutanáziával, és közülük több mint 400-nak nem volt olyan betegsége, amely miatt a közeljövőben meghalhatott volna. Ráadásul  és ez a legsúlyosabb  Belgiumban a gyerekek is dönthetnek a halálukról, amit szívszorító jelenségnek tartunk. Ez számunkra teljesen felfoghatatlan. Hollandiában 2021-ben 7666-an választották az eutanázia valamilyen formáját, ami 10 százalékos emelkedést mutat az egy évvel korábbi adatokhoz képest, és az összes halálozás 4,5 százalékát tette ki. Kanadában 2015-ben engedélyezték az eutanáziát, és folyamatosan enyhítik a feltételeit. 2018-ban 4480-an kértek és kaptak eutanáziára engedélyt, 2021-ben számuk már meghaladta a 10 ezret, ami az összes halálozás 3,3 százaléka volt. 2022 óta depressziós betegek is kérhetik az eutanáziát Kanadában. Hát azért, mondjuk, ez is elgondolkodtató. Valaki akármilyen okból, akármilyen stressz éri, és abból eredően depresszióban szenved, ami lehet átmeneti is, és erre hivatkozva akár el is vehetik tőle az életét.

Dr. Karsai Dániel szerint, ha elfogadnák az aktív eutanáziát, az nem kötelezettséget jelentene, hanem lehetőséget. A visszaélések kiküszöbölésére a döntés lehetőségét orvosi diagnózishoz és tiszta tudatállapothoz kötnék. Dr. Dósa Ágnes orvos-jogász szerint azonban nehezen ellenőrizhető, hogy tényleg cselekvőképes, illetve halálközeli állapotban lévő betegről vane szó, és valóban az ő kérését hajtjáke végre. Külön problémát jelent a nem cselekvőképes betegek esete, amikor a hozzátartozónak kell kérnie az eutanáziát.

A Mi Hazánk Mozgalom azokkal a szakvéleményekkel ért egyet, amelyek szerint az életről történő lemondás, az eutanázia számtalan visszaélésre adna lehetőséget. Dr. Téglásy Imre életvédő, az Alfa Szövetség elnöke szerint az abortuszlegalizáció (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) világszerte pusztító gyakorlata 2,5 milliárd magzatgyermek megszületését nem tette lehetővé.

Elnök úr, még egy mondatot engedjen meg! Köszönöm. Az eutanázia egyre erősödő normalizálása és általános érvényesítése napjainkban egyszerre szívszorító és nyugtalanító. Ez egy rendkívül veszélyes út, ami egyenesen az ember személyes tragédiájához is vezethet. Köszönöm szépen a figyelmet.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage