DR. PANYI MIKLÓS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban fontos problémáról beszélt. Tegnap is elhangzott a napirend előtti felszólalásokban, hogy amellett, hogy a teljes intézményrendszer átvilágítására van szükség, aminek része az intézményvezetők teljes körű átvilágítása, emellett a jogszabályi környezetet is meg kell erősíteni. Szintén elhangzott az is, hogy valóban, a szociális ágazat területén sok előrelépés történt az elmúlt időszakban, azonban ezen az úton tovább kell menni.

Mire gondolunk? Elhangzott az is, hogy 2010-ben a gondoskodáspolitika és a szociális igazgatás területén 325 milliárd forintot költött a kormányzat, ez az összeg pedig az elmúlt 14 évben a négyszeresére nőtt, több mint 1400 milliárd forintra. Azt gondolom, ez egy fontos eredmény, amelyet nem lehet elvitatni.

A másik: szintén elhangzott, hogy a gazdasági nehézségek ellenére is, de 2022 óta volt egy közel 50 százalékos átlagbéremelés a szociális dolgozói munkakörben. Ez közel 50 százalékos volt. Szintén ebbe a körbe sorolnám, hogy a szociális ágazatban dolgozik közel több mint kétezer pedagógus munkakörben dolgozó alkalmazott, akiket érint a pedagógusbérnek is ez a radikális emelése, ez az idei több mint 30 százalékos emelés.

Szintén kiemelném a szociális ágazatban azokat az eredményeket és azokat az intézkedéseket, amelyek az ágazatnak a megerősítését célozták. Ilyenek voltak több büntető törvénykönyvi tárgyú intézkedés mellett az ágazati intézkedések is. Ilyen például a jelzőrendszer bevezetése, az ágazati módszertani útmutató a gyermekbántalmazási esetek kivizsgálására, de ugyanilyen volt például a nevelőszülői hálózat megerősítése is. A nevelőszülői hálózat megerősítésének eredményeképpen ma több gyermek nevelkedik nevelőszülőknél, ennek részeként pedig az intézetekben kevesebb gyermek tartózkodik, tehát az intézményekben is több alkalmazott jut egy gyermekre, ez pedig segíti az intézmények ellátottságát.

Szintén szeretném kiemelni azt az elmúlt időszakban az állami alkalmazottak terén lezajló bérfejlesztési politikát, amelyen szisztematikusan megy végig a kormány. Nagyon jelentős béremeléseket hajtottunk végre az egészségügy terén. Orvosbéremelések most március 1-jétől, szakápolói béremelésekre fog sor kerülni. Szintén ebbe a körbe illeszteném a rendvédelmi dolgozóknak a folyamatos béremelését, és szintén idén, annak köszönhetően, hogy végre Brüsszel is belátta azt az igazságot, amit mi már több mint két és fél éve mondunk, a pedagógusok, a tanárok béremelése is el tudott indulni, és amint ezt jeleztem, több mint kétezer tanári munkakörben dolgozó személy van a szociális ágazati rendszerben, amely béremelés őket is érinti.

(9.10)

Ahogy elhangzott, természetesen nem vagyunk elégedettek azzal, ami a szociális ágazatban a béreket illeti, úgyhogy azzal együtt, hogy nem szabad a most kirobbant botránynak, a pedofíliának a kérdését összekapcsolni a bérek kérdésével, azt a bérfelzárkóztatási programot, azt az egész államigazgatást átölelő bérprogramot, amit az állam szisztematikusan megvalósít az egyes ágazatokban, folytatni kell, és a szociális ágazati dolgozók bérét is ennek tekintetében felül kell vizsgálni. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage