DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Értve, hogy egy szakbizottsági előterjesztést hoz ide napirend előtti felszólalásokban, hogyha megteszi azt a szívességet, hogy erről tájékoztatást ad, akkor mi is részletesen utána tudunk nézni, valamennyi államtitkárra vonatkozik ez. Ha nem teszi meg, akkor nem tudjuk minden előterjesztésüket megnézni, amelyek egyébként nem kaptak támogatást. Ugye, felszólalása javarészt éritette a sírokat, kisebb részt a Balaton-parti ügyeket, a kettő között nem tudom, hogy mi az összefüggés, de talán majd ezt is meg tudjuk beszélni.

Most ami az áfacsökkentésre vonatkozó javaslataikat illeti, úgy általában: voltak olyanok, amelyek mellőzték a szakmai előkészítettséget, voltak olyan javaslatok, nem csak áfacsökkentés ügyében, ahol szintén ez volt a helyzet; tehát például, amikor a kormányon kérték számon, hogy miért nem ingyenes minden strand a Balatonnál, miközben azok önkormányzati fenntartásúak. Emlékszik azokra a repülőkre, amelyek mentek a Balaton fölött, egyébként ingyenes szabadstrandok fölött is.

(9.50)

Tehát volt probléma azzal, hogy hogyan készítették elő ezeket szakmailag. Aztán volt problémánk azzal, hogy általában véve nem támogatták az ehhez hasonló és más típusú adócsökkentési terveket. Tehát valahogy, amikor szavazni kellett, nem az ön felszólalásával voltak összhangban a cselekedetek. Harmadrészt: amikor kormányzási lehetőségük volt, persze az már elég rég volt, akkor sem ebbe az irányba mentek. Tehát látok ellentmondást a között, amit ön javasol, kér és aközött, ahogy szavaznak, illetve ahogy cselekedtek kormányon.

Most önnek abban igaza van, hogy ez nemcsak egy szűk költségvetési kérdés, mert hogyan is lehetne egy kegyeleti kérdés csupán szűk költségvetési kérdés, de ha bármilyen, egyébként megfelelően előkészített javaslat van, akkor azt meg fogjuk vizsgálni többféle szempontból, ezt az államtitkár-kollégáim nevében is tudom mondani, kegyeleti, gazdasági, adózási szempontból vagy éppen abból a szempontból, hogy az önkormányzatokat hogyan érdemes ilyen típusú döntésekbe bevonni, és általában véve mi az ő véleményük, mert mégiscsak ők vannak a legközelebb ehhez a kérdéshez részben fenntartóként is.

Azt azért szeretném önnek elmondani, hogy ha annak keresi a módját, hogyan lehet a magyar családoknak bővíteni a gazdasági-pénzügyi mozgásterét még ebben a rendkívüli helyzetben is, akkor nyitott ajtón kopogtat, mert bár nem szűk értelemben véve a kegyeleti, illetve sírmegváltási kérdéseket illetően, mégis azért jó pár olyan döntés született, amely általában véve bővíti a magyar családok mozgásterét. Tehát az ön által felvetett szempontból mégiscsak jó hír, hogy növekedett a minimálbér, most már három és félszerese a 2010-es szintnek. A 13. havi nyugdíj korábbi visszaadása, fenntartása is bővíti a mozgásteret. Megvalósult a tanárok béremelése, ez 32 százalékos, és lesz majd sokkal magasabb is. Elindult a CSOK Plusz január 1-jével, megerősítettük a Falusi CSOK-ot, jelentősen növekedtek a támogatási összegek, fenntartjuk a fiatalok adómentességét, új tarifarendszert vezettünk be a MÁV és Volán járatain, ezek majd március 1-jével lépnek életbe. Nagyon sokan nagyon sokat tudnak spórolni ezekkel az intézkedésekkel. A fogyatékossággal élők, illetve a nagycsaládosok ingyen tudnak majd utazni a 90 százalékos kedvezmény helyett, és még sorolhatnám.

Azon dolgozunk tehát, az ön konkrét felvetésén kicsit túlmenve, hogy minden magyar családnak bővüljön a gazdasági-pénzügyi mozgástere ebben a sokféle válság által tépázott időszakban. Ha önök valóban nyitottak ezen cél elérésére, akkor jó pár olyan javaslat lesz a közeljövőben, erről biztosíthatom, amelyeket jó szívvel támogathatnak. Köszönöm, hogy érdemi, konkrét felvetésekkel is élnek, nem pedig csupán pártpolitikai megfontolásokkal. Köszönöm a figyelmét. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage