DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Sokan sokáig képviselték azt a nézetet, miszerint a történelem nagy problémái már a múlthoz tartoznak, azok többé már nem fordulnak elő, legalábbis minket itt, Európában nem annyira érintenek. Aztán ezek a krízisek újra ránk törték az ajtót. Először egy járvány, majd egy háború cáfolt rá ezekre az optimista jövőfejtegetésekre. Mindeközben történelmi léptékben is ritkán látott népmozgások zajlanak, milliók kelnek útra, leginkább Európába. Ezzel részben összefüggésben Európa jó pár városában a mindennapok részévé vált a terrorfenyegetettség.

Az elmúlt két év különösen nagy erővel hívta fel a figyelmünket arra, hogy a biztonság alapvető érték. Az orosz-ukrán háború még a legoptimistábbak számára is egyértelművé tette: saját biztonságunkat nem vehetjük magától értetődőnek. Nincs okunk azt feltételezni, hogy a szomszédságunkban zajló háború egyhamar véget ér, a népmozgások sem állnak le, és a terrorfenyegetettség ügyében sincs ok túlzó optimizmusra. Éppen ezért a magyar államnak is reagálnia kell arra az elvárásra, hogy hatékonyan tudjunk fellépni a régi-új fenyegetések ellen.

(10.40)

Ezen törekvés része a most tárgyalt törvényjavaslat. Ezen javaslat alapján létrejön a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadói tisztsége. Ez a tisztség a miniszterelnök politikai főigazgatójához hasonló jogállást fog betölteni.

A nemzetbiztonsági főtanácsadónak kiemelt koordinációs feladata lesz. Az lesz a feladata, hogy segítse a miniszterelnök munkáját a nemzetbiztonsággal összefüggő kérdésekben, különös tekintettel a polgári nemzetbiztonsági és hírszerzési tevékenységekre, a rendészetre, a bűnmegelőzésre és általában a közbiztonság fenntartására. Munkája során javaslatokat is tehet, és a döntések előkészítésében is részt vesz.

Más országokban is létezik hasonló feladatkör és tisztség. A közelmúltban, 2022-ben Csehországban hoztak létre egy, a miniszterelnök alá rendelt intézményt a hírszerző és biztonsági erők koordinálására. Svédországban is ugyanebben az évben hoztak létre egy hasonló intézményt. Az Egyesült Királyságban David Cameron kormányzása idején hozták létre a pozíciót. Az Egyesült Államokban pedig 1953 óta, tehát több mint 70 éve létezik egy erős nemzetbiztonsági szervezet, amely közvetlenül támogatja az elnöki döntéshozatalt.

Tisztelt Ház! A biztonságpolitikai körülmények az elmúlt években drasztikusan megváltoztak, ehhez Magyarországnak is alkalmazkodnia kell. A törvényjavaslat elfogadásával egy erős felhatalmazással rendelkező új intézmény jön létre a nemzetbiztonsági főtanácsadó vezetésével. Ez hatékonyan segíti majd a miniszterelnököt abban, hogy minden körülmények között érvényt szerezzen a kormány békére és biztonságra vonatkozó törekvéseinek.

Mindezek miatt úgy gondolom, hogy az önök előtt lévő törvényjavaslat támogatásra érdemes. Azt kérjük önöktől, hogy szavazatukkal is erősítsék hazánk biztonságát és szuverenitását. Köszönöm a megtisztelő figyelmet. (Nacsa Lőrinc tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage