DR. HARANGOZÓ TAMÁS, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Mondhatnám, hogy ezzel a törvényjavaslattal aztán eltalálták a szarva közt a tőgyét. Itt vagyunk ’24 első parlamenti ülésnapjaiban. Éppen megtudtuk, hogy a tavalyi GDP-adatok szerint nem GDP-növekedés volt, hanem a bruttó össznemzeti termék csökkent. Pontosan tudjuk, hogy milyen inflációs, megélhetési válságban volt és van az ország, hogy a reálbérek hogyan alakultak, hogy drasztikusan visszaesett a fogyasztás, hogy olyan költségvetési hiányt produkált a kormány már idén év elején, amit talán a Covid alatt sem. Bajban van az ország. Gazdaságilag bajban van az ország. S az elmúlt napokban derült arra is fény, amire egyébként az önök kormányzása alatt még nem volt példa, de most elkezdődött, hogy nő a munkanélküliség és csökken a foglalkoztatottság, ami ha nemcsak egy pillanatnyi átmeneti zavar, hanem egy tendencia eleje, akkor nagyon nagy bajban van az ország, a többi mutatóval együtt, egy olyan spirálban, amit minden eszközzel meg kéne állítani.

(Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Mindeközben itt vagyunk az első parlamenti ülésen egy olyan időszakban, amilyet nem nagyon élt még át ez az ország, amikor a köztársasági elnök és a volt igazságügyi miniszter egyszerre mond le egy olyan botrány kapcsán, ahol ennek a Háznak azért csak lenne dolga. A gyermekvédelem ügyében, a büntetőeljárás, a büntetőpolitika ügyében is, ha már azt nézzük, hiszen mondhatnak bármit, a tény az, hogy az érintettek szabadlábon lófrálnak, és az egész ügy arról szólt, hogy ebben még hogyan lehetett segíteni is.

De nemcsak az ő ügyük van napirenden, ezt önök is pontosan tudják. Ha már az ország és a nemzet biztonsága: egy botrányos időszakban élünk képviselőtársaim. Őszintén, gondoljanak már bele, hogy az egyik pedofil elkövető éppen azért tud szökésben lenni, mert két oligarcha brigád azon veszekedett, hogy a belügyminisztériumi koncokat ki fogja hazavinni. Ennek eredményeképpen tavaly szeptemberben a büntetés-végrehajtás a lábbilincsek rendszerét nem tudta működtetni, mert nem fizették ki a vállalkozót. Ezt kihasználva az egyik érintett fogta magát és megpattant külföldre. Én akkor írásbeli kérdéssel fordultam önökhöz, négy nappal azelőtt, hogy ez az ember megszökött, és azt a választ kaptam, hogy minden rendben van, fejlesztik a rendszert. Pontosan tudjuk, hogy hazugság volt.

Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar Országgyűlés ebben a helyzetben egyetlen törvényjavaslatot tárgyal: ezt. Hogy legyen egy frankó, tuti új pozíció, a politikai igazgatóéval azonos, mindenki fölött álló, jól fizetett nem tudjuk kicsoda, aki majd az összes nemzetbiztonsági titkok mindentudójaként, újabb szereplőként majd itt mindenkiről mindent tud. Ez a legfontosabb dolog! Ezt szűrte le a magyar kormány!

De államtitkár úr legalább őszinte volt, még ha nem is akart az lenni a nagyon rövid expozéjában. Azt mondta, s így már értjük, hogy van ez a nagyon sok probléma, megígérte a miniszterelnök és be is nyújtotta rögtön, hogy lesz alaptörvény-módosítás a köztársasági elnöki kegyelmi ügyben. Miért nem azt tárgyaljuk? Miért ez a legfontosabb? Miért ezt kell egy nap alatt elfogadni? Hol van az a törvényjavaslat? Aztán majd elmegy a parlament pihenni, és három hét múlva fogunk legközelebb találkozni. Ez világosan megmutatja, hogy valójában mi is fontos és mi nem.

De azt mondta államtitkár úr, és ezzel zárom is  aztán mindenki döntse el, hogy ez a törvényjavaslat kinek fontos és kinek nem a jelen helyzetben, mindazon körülmények között, amit elmondtam , azért kell ez, hogy a miniszterelnök akarata minden körülmények között érvényesüljön. Ezt mondta szó szerint. Hát kedves képviselőtársaim, ha ma Magyarországon tényleg az a legnagyobb baj, hogy a miniszterelnök akarata nem érvényesül még minden területen minden körülmények között, és ezt mutatja a politikai és morális válság, ami van, és ezt mutatja a gazdasági válság, ami van, és ez a legfontosabb  az oktatásról és az egészségügyről nem is beszélve , akkor csak azt tudom önöknek kívánni, hogy jó utat tovább a lenini úton. (Nacsa Lőrinc: Ezt mondja egy MSZP-s!) Ez a törvény megmutatja, hogy valójában mi is fontos önöknek. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage