DR. FÓNAGY JÁNOS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előbb elhangzott részletes expozé végighallgatása, gondolom, alátámasztotta azt, hogy látókörbe került az a tény, hogy a globális digitális szolgáltatókkal szemben a hazai kis- és középvállalkozók jogainak védelmét sem a magyar, sem az uniós szabályok nem látták el eddig hatékonyan, ezért az úgynevezett kapuőr-vállalkozások és az online szálláshely-közvetítők gazdasági helyzetének stabilizálása és védelme érdekében a benyújtó képviselőtársaim törvénymódosítást kezdeményeztek.

A törvényjavaslat, mint ahogy az expozéban is elhangzott, a 2023-ban globális méretekben tapasztalt, úgynevezett Booking-botrányként elhíresült történések miatt vált szükségessé, annak érdekében, hogy a digitális szolgáltatók piaci erőfölényének visszaszorítása megfelelő jogi garanciák mentén biztosítva legyen.

Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvényt érintő módosítás indokai között szerepel továbbá, hogy a digitális szolgáltatók jelentős piaci dominanciát élveznek az üzleti felhasználókkal szemben. A fogyasztóvédelmi és egyéb jogszabályok csak a végfelhasználó fogyasztókat védik, a szolgáltatást nyújtó vállalkozások azonban nem élveznek jogi védelmet az esetleges tisztességtelen piaci magatartással szemben. Jellemző módon a szolgáltatók az üzleti felhasználókkal kötött szerződésekben olyan általános szerződési feltételeket állapítanak meg, melyek szükségtelen mértékben eredményeznek kedvező pozíciót a digitális platformok számára.

Az elmúlt évben tapasztalt, turizmuságazaton belüli és az online szálláshely-közvetítőket érintő bizonytalan helyzet okán a jogalkotó egy olyan törvényjavaslatot dolgozott ki, mely a kis- és középvállalkozói szektor szereplői számára jogszabályi garanciákat biztosít a digitális szolgáltatókkal szemben.

Tisztelt Ház! Tisztelt Előterjesztők! A turizmus üzleti ágazatot felügyelő miniszter nevében köszönöm, hogy az Országgyűlés elé hozták a szektorban dolgozó kis- és középvállalkozók problémáját. A kormány szándékai és elvárásai világosak, egyértelmű, kiszámítható és biztonságos jogszabályi környezetet kell biztosítani a szektor minden szereplője számára. A most tárgyalt előterjesztés megfelel ezeknek a kívánalmaknak, és megegyezik a kormány szándékaival.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket, és kérem, hogy önök is támogassák az előterjesztett módosítási javaslatokat. Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage