HOLLIK ISTVÁN, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, tisztelt elnök úr. Ha megengedik, én egy lépéssel távolabb lépnék, és így tekintenék erre az ügyre, és közelítenék a konkrét javaslathoz. Egyrészt a magyar turisztikai szektorról azt gondolom  ez itt elhangzott, hogy mekkora szereppel és jelentőséggel bír a magyar turizmus szakma egyrészt a magyar emberek foglalkoztatásában, illetve a bruttó nemzeti össztermék tekintetében , hogy nagy jövő áll a magyar turisztikai szektor előtt, nagy növekedési potenciál van a turisztikai szektorban; nemsokára el is mondom, hogy mire alapozom ezt az állításomat. Éppen ezért szerintem nagyon fontos az, hogy az ebben az ágazatban szereplők érdekeit megvédjük és a hazai kis- és középvállalkozásokat megerősítsük.

Csak nézzük meg  érdemes mindig valamihez hasonlítani magunkat , ha a Covid-időszak előtti utolsó, teljes, erős turisztikai évet nézzük, vesszük alapul  ez 2019 , és mondjuk, keresünk egy olyan országot a környéken, amelyik nagyjából hozzánk hasonló adottságokkal bír  én Csehországot néztem ki, nagyjából ugyanakkora ország, ugyanakkora a piac nagyjából, más-más típus, nekik nincsenek nagy tavaik, de vannak szép kisvárosaik , megnéztem, hogy a vendégéjszakák tekintetében hogy állunk. Azt láttam kicsit szomorúan, hogy Magyarország 2019-ben 30 millió vendégéjszakával bírt  egyébként ennek a fele külföldi, a fele hazai , Csehország viszont 50 millióval, és ráadásul a belső szerkezete is egy kicsit más, ott 30 millió a belföldi, 20 millió a külföldi.

Tehát azt gondolom, hogy van hova fejlődnünk, és éppen ezért mondom, nagyon fontos az, ha a turizmus lendületet kap, márpedig szerintem fog kapni, hogy akkor a turizmuságazatban dolgozó vállalkozásokat mindenképpen megvédjük. Miért fog lendületet kapni? Egyrészt azért, mert láthatjuk, hogy Magyarországnak stratégiai célkitűzése az, hogy a gazdaságpolitikában is találkozási pont legyen Magyarország, a nyugati és a keleti technológiák találkozási pontja; ez önmagában is az üzleti célú turizmust erősíteni fogja.

És pusztán az a tény, hogy az európai turizmus hosszú távon is, ha más már nem is marad az európai gazdaságban, ami erős tud lenni és prosperálni tud, a turizmus egészen biztos, hogy ilyen ágazat lesz, önmagában is fogja húzni a magyar turisztikai szektort; de ha egyébként ehhez hozzátesszük, hogy egyre többen látják, hogy szemben Nyugat-Európával Magyarország egy biztonságos, sokszínű ország természeti adottságait tekintve is, és emellé még odatesszük, hogy nemsokára a magyar légikikötő újra nemzeti tulajdonba kerül, és minden jó reményünk meglehet arra, hogy ez egyet fog jelenteni egyébként Ferihegy fejlesztésével is, ezek a szempontok mind abba az irányba mutatnak, hogy a turizmusszektor fejlődni tud. Éppen ezért, még egyszer mondom, nagyon fontos, hogy az ebben a szektorban dolgozó magyar vállalkozásokat meg tudjuk védeni.

(13.50)

És itt valóban van egy nagyon fontos probléma. Az elmúlt tíz évben ennek a szektornak a szerkezete teljesen megváltozott. Régen, tíz évvel ezelőtt két szereplő volt, a fogyasztók  mi, akik igénybe vettük a turisztikai szolgáltatásokat  és a szálláshely-szolgáltatók, akik egymással versenyezve szolgáltatást nyújtottak. Az elmúlt tíz évben közéjük nőttek és ráadásul a legnagyobb szereplővé váltak a szálláshely-közvetítők, illetve az, amit a jogszabály majd kapuőröknek fog nevezni. Ez nyilván egy szélesebb kör, mert itt nem csak szálláshely-közvetítők vannak. S nemcsak, hogy közéjük ékelődtek, hanem tulajdonképpen a legnagyobb szereplővé nőtték ki magukat, sőt valójában monopolhelyzetben vannak.

Ennek köszönhetően kialakult egy gazdasági aszimmetria, ami egyébként fogyasztói szempontból első ránézésre nagyon előnyös lehet, hiszen én fogyasztóként annyit látok, hogy sokkal könnyebben össze tudom hasonlítani a szolgáltatók árait, teljes képet kapok a globális piacról, sokkal gyorsabban tudok hozzájutni ahhoz az általam keresett szolgáltatáshoz, amit igénybe szeretnék venni. Tehát a fogyasztó szempontjából elsőre jónak is tűnhet ez a változás. De tény, ami tény, hogy a szálláshely-szolgáltatók viszont megszenvedik ezt a szerkezetátalakulást.

A nyári Booking-ügy erre tökéletesen rámutatott, ezért én is üdvözlöm képviselőtársaim kezdeményezését és egyet is értek vele azzal  és alapvetően én sem fogom megismételni az előttem szólókat , hogy a kapuőrökre sokkal komolyabb szabályok vonatkoznak. Nemcsak a turisztikai szektorban, hanem máshol is látjuk a nagy BigTech cégeknél, hogy a panaszkezelésük, az ügyfélszolgálatuk minősíthetetlen színvonalú. Ha a közösségi médiaplatformokra gondolunk, az egészen elképesztő. Az ember nem gondolná, hogy Facebook méretű cégek az ügyfeleknek, akik az ő szolgáltatásaikat igénybe veszik, hónapokig nem válaszolnak. Márpedig ez a valóság, és nemcsak a magyar valóság, hanem sok országban így csinálják. Tehát ezeknek a feltételeknek, ezeknek a szabályoknak  panaszkezelési és ügyfélszolgálati szabályoknak  a megerősítése azt gondolom, hogy nagyon fontos, és egyébként a turizmuságazatból talán majd kisugározhat máshova is. S ahogy említettem, a szálláshely-közvetítők esetében is nagyon fontos szigorításokat tartalmaz.

Dávid képviselő úr felvetette a fogyasztók érdekeit. Egyetértek azzal, hogy természetesen a fogyasztókat is védeni kell. Bár azt gondolom, hogy önmagában ez a gazdaságiszerkezet-átalakulás alapvetően a fogyasztók számára tette kedvezőbbé az egész piachoz való hozzáférést, de azt gondolom, hogy a szállásközvetítők túlhatalmának a csökkentése is a fogyasztók érdeke. Mert a legnagyobb probléma az, hogy ma egy szálláshely-szolgáltató valójában nem tud szabad döntést hozni, hogy ő igénybe veszie a szálláshely-közvetítő szolgáltatását, tehát a Booking szolgáltatását, vagy sem, egyszerűen azért, mert olyan helyzetet teremtett a Booking, amelyben ez a döntési szabadság nem áll egy kis- és középvállalkozás rendelkezésére. Azok szélső értékek, amiket említett, de ahogy én tudom, ismerve valamennyire ezt a piacot, nagyjából középen van az átlagár. Tehát egy budapesti szálloda 20 százalékot lecsenget minden egyes foglalás után a szálláshely-közvetítőknek, ami valóban rendkívül magas összeg, de a szálláshely-szolgáltatónak nincs meg a döntési szabadsága. Nem tud úgy dönteni, hogy ő ezt a szolgáltatást nem veszi igénybe, mert csak a szálláshely-közvetítőn keresztül tud piachoz jutni.

Ebből a szempontból  amit Barcza képviselőtársam is kiemelt  én is azt tartom a legfontosabbnak, hogy legyen megtiltva, hogy a szálláshely-közvetítő előírhassa azt, hogy a nála meghirdetett árnál olcsóbban hirdethesse meg saját felületeken a szálláshely-szolgáltató az árakat. A szálláshely-közvetítő ezt eddig megtilthatta, de ennek a jogszabálynak köszönhetően ezt ezután nem fogja megtenni. Ez eredményezi azt, hogy a szálláshely-szolgáltatónak innentől kezdve lesz egy előnye a szálláshely-közvetítővel szemben, mert tud, képes alacsonyabb árat adni, és így az a döntési szabadság, ami korábban nem volt meg, most majd meglesz. Azt gondolom, ez a fogyasztók érdeke is, ez erősíti a fogyasztói érdekeket is.

Abban is egyetértek önnel, hogy a szállásközvetítői jutalékkal is kell valamit kezdeni. És ha ezt sikerül végigvinni, akkor onnantól kezdve ebben is kap a vállalkozás egy segítséget, hiszen ha azt mondja, hogy nekem az a 30 százalék, amit rám akarsz erőltetni, sok, akkor meggondolom, hogy alacsonyabbra menve az árral, de inkább kikerüllek téged, szálláshely-közvetítő.

(A jegyzői székben Z. Kárpát Dánielt Dócs Dávid váltja fel.)

Majd meglátjuk, hogy ez ezt az egész problémát orvosoljae vagy sem, vagy kelle olyan törvényi belenyúlás, amit ön is javasolt, hogy egyszerűen limitáljuk, egy plafont határozzunk meg. De én egyelőre azt gondolom, hogy érdemes elindulni ezzel, és utána érdemes figyelni a piacot, hogy hogyan reagálnak a kis szálláshely-szolgáltatók  klasszikusan családi panziókról beszélünk , hogy ez számukra érdemi segítséget jelente, vagy további segítséget kell nyújtanunk nekik abban a tekintetben, hogy a szálláshely-közvetítők közvetítői jutalékát megpróbáljuk törvényi erővel lejjebb vinni.

Összességében én is előremutatónak és kifejezetten fontosnak tartom az előttünk lévő javaslatot, és a Kereszténydemokrata Néppárt természetesen támogatni fogja azt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage