CSÁRDI ANTAL (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Orbán Viktor 2011-ben úgy fogalmazott: „…ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok.” Mi ezt tesszük, és különösen ebben a kontextusban felháborító vagy meglepő az a mondat, amit a múlt héten képviselőtársamnak adott válaszában mondott a miniszterelnök úr. Úgy fogalmazott: „Semmilyen szándékunk nincs arra vonatkozóan, hogy bármilyen közösségnek a saját életére vonatkozó döntését megakadályozzuk, sőt épp ellenkezőleg, meggyőződésem, hogy a legjobb, ha minden ügyben ott születik döntés, ahova az tartozik, minél közelebb a valóságos élethez. A magam részéről azt az álláspontot képviselem, hogy ezekben a kérdésekben a közösségeknek elidegeníthetetlen és elvehetetlen jogaik vannak.”

Ezt mondta a miniszterelnök úr, de nézzük meg  szintén miniszterelnök úr tanácsa szerint , hogy ehhez képest mit csinált az őáltala vezetett kormány. Elindították a sóskúti beruházás kiemeltté nyilvánítását. Igaz, elkerülte a figyelmüket, hogy még a saját törvényeik alapján sem lehet kiemeltté nyilvánítani, de egyértelműen bizonyíthatóan ott volt a szándék, hogy ezt a beruházást kiemeltté nyilvánítsák, annak ellenére, hogy pontosan és mindenki által ismert, hogy a sóskútiak, a tárnokiak, illetve az érdiek körében mekkora a felháborodás ezzel a beruházással kapcsolatban, és annak ismeretében is, hogy egy helyi népszavazás van folyamatban. Egy helyi népszavazás jogorvoslati időszaka zárult le a múlt héten, de ennek ellenére gyakorlatilag a népszavazást is megpróbálták ellehetetleníteni azzal, hogy kiemelt beruházássá nyilvánítsák Sóskutat; ez nem sikerült.

De a helyzet az, hogy ez nem egyedüli példa, hiszen ugyanezt csinálta az Építési és Közlekedési Minisztérium az országos népszavazási kérdéssel kapcsolatban, amit jóváhagyott a Nemzeti Választási Bizottság, és azt látjuk, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy az emberek ne mondhassák el a véleményüket azokról a kiemelt beruházásokról, magáról a kiemelt beruházásokról szóló törvényrészről, ami ma egyébként az állami beruházásokat kíséri.

El kell mondanunk, hogy minden település veszélyben van, hiszen miközben Orbán Viktor miniszterelnök úr azt mondja, hogy a helyi ügyekről a helyieknek kell döntenie, látjuk, hogyan próbálják meg lenyomni a helyi lakosok torkán a debreceni vagy az iváncsai akkumulátorgyár megépítését, látjuk, hogyan falaznak a törvényeket sorra megszegő gyáraknak.

Ráadásul sem a sóskúti, sem a gödi vagy debreceni eset nem egyedülálló. Ma nem tudhatja egyetlenegy település sem, egyetlenegy állampolgár sem Magyarországon, hogy mikor fognak a kert végében egy szennyező akkumulátorgyárat építeni. Nem kímélnek semmit: sem termőföldet, sem lakóövezetet, sem környezetvédelmet, sem egészségvédelmet. Semmi nem számít, csak a profit, amit önök képviselnek, mert sajnos ki lehet mondani egyértelműen, hogy önök nem a magyar állampolgárok érdekeit, hanem a profitérdekeket képviselik.

Azt gondolom, hogy ki kell mondanunk egyértelműen, hogy ez így nem mehet tovább, és azt gondolom, hogy ezen a ponton szeretném elmondani azt, hogy az LMP-Magyarország Zöld Pártja minden segítséget, minden támogatást meg fog adni azoknak a közösségeknek, akik megpróbálják megvédeni a saját otthonaikat. Minden segítséget és minden támogatást meg fogunk adni azoknak a közösségeknek, akik akár helyi, akár országos népszavazáson keresztül véleményt akarnak mondani, mert mi tiszteljük a magyar állampolgárokat. A javaslatom az, hogy tegyék ezt önök is. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage