DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Igen, múlt héten többen arra lehettünk figyelmesek, hogy a momentumos képviselők összekeverik az operatőri, újságíró gyakornoki feladatköröket az országgyűlési képviselőséggel. Van erről véleményünk. Eléggé méltatlan, de talán ebben a kérdéskörben nem ez a legfontosabb.

Ami a köztársasági elnök kegyelmekkel kapcsolatos döntéseit illeti, jövőbeni döntéseit illeti, mivel a köztársasági elnök önállóan dönthet azokban a kérdésekben, ahol jogköre van, ezért ő tud arról tájékoztatást adni, hogy hogyan viszonyul majd a kegyelmi döntésekhez, azok körülményeihez. A kormánynak ebben nem osztottak, nem osztanak és nem is fognak lapot osztani.

Ami az elmúlt két-három hét eseményeivel kapcsolatban fontos; nem biztos, hogy bent volt minden ülésen múlt héten, lehet, hogy éppen ön is kamerával szaladgált a folyosókon, ezért szeretnék megismételni pár fontos dolgot a kormány álláspontjával kapcsolatban. Először is, ha pedofil-bűncselekményekről van szó, akkor ott nincs helye semmiféle toleranciának vagy kegyelemnek. A kegyelmi ügyben egyetlen helyes döntés lett volna: a nem, az elutasítás.

Az is fontos, hogy a kegyelmi jogkör a köztársasági elnökhöz tartozik. Értem én, hogy önök ezt megpróbálják elmaszatolni, de attól még tény. A köztársasági elnök hozta a döntést, és mivel nem adott magyarázatot a döntésére, ezért lemondott; szerintünk helyesen.

A kormány a kegyelmi eljárásban csak ellenjegyzési szerepet kap. A volt igazságügyi miniszter nem tájékoztatta a kormányt a kegyelmi kérelemről. Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy ő sincs már a helyén.

Azt is fontosnak tartom itt elmondani, hogy ez a kormány volt az, amelyik több hullámban szigorította a gyermekvédelmi szabályozást Magyarországon. Az a baloldal, amelyhez önök többféle módon csatlakoztak, ezeket a törvényi szigorításokat sohasem támogatta. Sőt, amikor arról volt szó, akkor még fel is jelentették Magyarországot a szigorúbb gyermekvédelmi szabályozás miatt.

Az is fontos körülmény ezzel kapcsolatban, hogy mi lett volna, hogy ha nem szigorodtak volna a gyermekvédelmi szabályok Magyarországon. 2010-ben 81 pedofil bűnöző volt rács mögött, most ez a szám 663. Ez azt jelenti, hogy vagy ötszázzal több pedofil bűnöző járkálna az utcákon, ha most baloldali kormányzás lenne.

S ami a jövőt illeti, először is alaptörvény-módosítással akadályozzuk meg, hogy a jövőben gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények esetében kegyelmi döntések születhessenek.

Másodsorban átfogó vizsgálat indul a gyermekotthonokban. Azt is felül kell vizsgálni, hogy az otthonok vezetői átesneke kellő mélységű átvilágításon.

Több ponton fogjuk szigorítani a gyermekvédelmi szabályozást, a törvényeket is. Szavazás is lesz róla, ott majd eldönthetik, hogy hogyan szavaznak, ott dől majd el, hogy az önök pártja, illetve a többi baloldali párt tényleg a gyermekek védelmét tartjae szem előtt.

Ami pedig a felelősség kérdését illeti, a kegyelmi döntést meghozók vállalták a felelősséget, lemondtak. Önöknél ez még akkor sem fordul elő, amikor bíróság mondja ki, hogy bűncselekményt követtek el. Ez történt képviselőtársa, Fekete-Győr András ügyében, aki  csak hogy visszatérjek a gyermekvédelem kérdésére  ha azt a kérdést kapja, hogy beengednée az LMBTQ-aktivistákat az iskolákba és az óvodákba, azt mondja, hogy igen, beengedné. Ennyit a gyermekvédelemről. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage