BALASSA PÉTER (Jobbik): Így van. Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Ismétlés a tudás anyja, de a viccet félretéve: 2023 decemberében napvilágot látott az a sokkoló hír, hogy Magyarországon az SMA-szűrés megszüntetésre kerül költségvetésiforrás-hiányra hivatkozva. Azt gondolom, megérne egy misét, hogy ki volt az, akinek a fejéből ez kipattant, de a megoldások híve vagyok, így 2024 januárjában írásban fordultam a belügyminiszter úrhoz, hogy hogy a viharba lehet olyan, hogy Magyarországon ma, 2023 decemberében az SMA-szűrés megszűnik költségvetési forrásra hivatkozva.

Rétvári államtitkár úr válaszában támogatásáról biztosított, hogy ez a szűrési program folytatódni fog, majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter február elején bejelentette, hogy 450 millió forintból ez a program újraindul. Azt gondolom, hogy nem lehet kérdés az, hogy egy ilyen összegnél, 450 millió forintnál több hónapra kiessen ez a szűrési program. Azt gondolom, hogy igazából a nyilvánosság erejének köszönhetően, mint az pont a mai Népszavában és a mai hírekben megjelent, visszamenőleg is lehet kérni az ingyenes SMA-szűrést. Úgy látszik, hogy írásbeli kérdéssel is a nyilvánossághoz kell fordulni, hogy egy ilyen ügyben ne történjen meg Magyarországon, hogy 2023. december 31-én, ahogy már sokszor elmondtam, megszűnjön egy ilyen fontos szűrés, mint az SMA-szűrés.

A Belügyminisztérium is azt mondta és nyilatkozta, hogy ez a szűrési program ugyanazokkal a feltételekkel folytatódni fog, de szülői megkeresésre, és azt láttuk, az SMA Egyesület elnöksége is jelezte, hogy gondok, problémák vannak, az eljárásrendekkel kapcsolatban nem kapták meg a kórházak a megfelelő utasításokat, pénzügyi támogatásokat. Ezért kérdezem államtitkár urat, hogy azok a feltételek teljesülteke, amelyek a szűrés folytatásához szükségesek, pontos kereteinek a kidolgozása megtörténte, kiküldésre kerülteke az államtitkár úr által említett eljárásrendek, kaptake a kórházak pontos tájékoztatást a program újraindításáról és várhatóe, hogy a közvéleményt is tájékoztassák a szükséges lehetőségről, illetve annak menetéről. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage