BERKI SÁNDOR (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A gyermekvédelmi rendszer romokban van. Az utóbbi hetekben a kegyelmi botrány nyomán további súlyos hiányosságokra derült fény. Szeretnék egy olyan problémát jelezni, amelyre azonnali választ kell találnunk.

Sajnos nem egy esetben előfordul, hogy gyermeket kizárólag a családja anyagi helyzete miatt emelnek ki a családból, miközben nem áll fenn egyéb veszélyeztetettség. Ez a gyakorlat ellentétes a hatályban lévő jogszabályokkal. Az 1997-es gyermekvédelmi törvény tisztán fogalmaz: a gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad családjától elválasztani.

Kérdezem államtitkár urat, hogyan kívánják kezelni ezt a problémát, főként annak fényében, hogy az önök családbarát kormánya nem tesz meg mindent azért, hogy a leghátrányosabb helyzetű családok számára szociális és lakhatási biztonságot nyújtson, ami egyben garantálná, hogy ezek a nehéz sorsú gyerekek a családjukban maradhassanak, amennyiben egyéb közvetlen veszélyeztetés nem áll fenn. A Párbeszéd-Zöldek a gyermekvédelmi rendszer fejlesztése érdekében benyújtotta saját határozati javaslatát.

Kérdezem, mit kíván tenni a kormány azért, hogy csökkentse azon esetek számát, amikor egy gyermek közvetlen veszélyeztetettsége csak a család anyagi helyzetén alapul. Köszönöm válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage