DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos idősebb honfitársaink megbecsülése, ezért szeretném megköszönni, hogy felhozta ezt a témát. A kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy különböző támogatásokkal kifejezze megbecsülését annak a generációnak, amely évtizedeken keresztül a hátán vitte ezt az országot. A Gondosóra-program is ezt a célt segíti.

Egy nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló programról van szó. De mi is ennek a programnak a lényege? Röviden az, hogy a 65 év feletti honfitársaink egy ingyenes jelzőeszköz segítségével egy gombnyomással jelezhetik a nap 24 órájában elérhető diszpécserközpontnak, ha segítségre van szükségük. Jelzés esetén a diszpécser megpróbál saját hatáskörben segíteni, ám ha úgy ítéli meg, hogy külső segítséget kell igénybe venni, akkor értesítheti a megadott kapcsolattartót, vagy felveheti a kapcsolatot a helyi illetékes intézményekkel, indokolt esetben pedig a sürgősségi segélyhívót tárcsázza.

A program elindulása óta több ezer súlyos, életmentő helyzetben segítettek már a diszpécserek. Az eszköz a beépített helymeghatározónak és az esésérzékelőnek köszönhetően segített már megmenteni többek között folyóba esett horgászt, erdőben eltévedt idős hölgyet és autóbalesetet szenvedett sofőrt is. Nem telt még el sok idő a program bevezetése óta, de már most látszik, hogy nagyon népszerű a kezdeményezés, több mint félmillióan regisztráltak.

Ami pedig a jövőt illeti: ezt a programot az uniós források visszatartása miatt a kormány önerőből finanszírozta. Az eredeti kiírás alapján a program 2025 végéig tartott volna, de  és itt jön a lényeg  a kormány már dolgozik a program hosszabbításán. Ezért is biztatjuk idősebb honfitársainkat arra, hogy ha még nem tették meg, akkor regisztráljanak. Köszönöm a megtisztelő figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage