RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Mindannyiunknak fontos kötelezettsége, hogy segítsen azoknak a családoknak, amelyek SNI-s gyermeket nevelnek. Őket senki sem hagyhatja magára, minden támogatást, amit csak lehet, biztosítani kell nekik is. De nyilván itt a jogszabályokban nagyon sok másik csoport is van, amelyek számára szintén ilyen szociális, egészségügyi vagy más támogatást nyújtunk; róluk sem szabad elfeledkezni, ezeket a kedvezményeket nekik is biztosítani kell.

Az SNI-s gyermekek többek között részesülnek az ingyenes vagy kedvezményes gyermekétkeztetésben az iskolában; jár a családoknak ingyenes közgyógyellátás és kártya, éves gyógyszerkerettel; jár ingyenes tankönyvellátás, valamint járnak a köznevelési intézmény és a lakóhely közötti utazási kedvezmények.

Az a biztosított, aki az egészségügyi törvényben meghatározott egészségügyi szolgáltatási ellátásokra beutaltak, illetve meghatározott feltételekkel beutalók nélküli igénybe vevők közé tartozik, illetve azon sajátos nevelési igényű gyermekek, akik a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti nappali rendszerű iskolai oktatás keretein belül tanulmányokat folytató tanulóként a tanulói jogviszony fennállása alatt korai fejlesztést és gondozást, illetve fejlesztő felkészítést nyújtó intézmény általi szolgáltatást vesznek igénybe, ők az utazásiköltség-térítésre jogosulti kör.

Ön a gyod összegét említette mint összehasonlítási alapot, tisztelt képviselő úr. Csak azt az egyetlenegy apró, pici dolgot elfelejtette megemlíteni, hogy amikor a gyod bevezetéséről szavaztunk 2008 (sic!) decemberében, sem ön, sem a frakciója, sem senki a baloldalról ezt nem támogatta. (Z. Kárpát Dániel közbeszól.) Itt voltak a parlamentben a gyermekek otthongondozási díjának bevezetésekor, de nem tartották fontosnak ezt a kérdést, akkor éppen mással voltak elfoglalva az ülésteremben, és erre az egyetlenegy gombnyomásra sem voltak hajlandóak azt a három lépést megtenni, hogy legalább ezt támogassák.

És említette, hogy kétfajta módon is jár támogatás a kísérő személy részére, ha a saját autójával szállítja a beteget: az egyik, amikor személygépkocsival önállóan közlekedik; a másik, amikor a biztosítottal együtt. Nyilván az egyik a másiknál magasabb összeg. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) Bízunk benne, hogy ahogy eddig emeltük, erre a későbbiekben is lehetőség fog nyílni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage