NAGY BÁLINT építési és közlekedési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy azzal kezdjem, hogy a déli körvasút mind honvédelmi, mind gazdasági szempontból stratégiai kérdés Magyarország számára. Nagyon fontos eloszlatni azt a tényt, amit sokan félreértenek: nincs olyan kérdés, hogy vagy déli körvasút, vagy V0, a kettőt együtt kell értelmezni, hiszen Magyarország érdeke az, hogy mind a déli körvasút, mind pedig a V0 megépüljön. A V0-val kapcsolatban a megvalósíthatósági tanulmány már elkészült, ott a környezetvédelmi engedély előkészítése, illetve maga az engedély megszerzése a következő lépés.

Nagyon fontosnak tartom azt megemlíteni, hogy amikor felteszik ezt a kérdést, hogy vagy az egyik, vagy a másik, akkor azért arról is kellene beszélni, hogy ha nem beszélünk a déli körvasút fejlesztéséről, figyelembe véve az egyre növekvő agglomerációs igényeket mind a személyszállítás, mind pedig az áruszállítás tekintetében, akkor veszélyeztetjük Budapest ellátását.

Úgyhogy kérem, hogy a déli körvasút kontra V0 vita ne bontakozzon ki, hiszen a kettőt együtt kell Magyarországnak megépíteni. Ez az érdeke az országnak. Nagyon szépen köszönöm a szót, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage