KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Orbán-kormány nemzetközi nagytőkét pártoló neoliberális politikája nem hagyott helyet a közoktatásnak, mely magas minőségben támogatná a gyermekek tanulását, és ami hosszabb távon hozzájárulna a fenntartható társadalom alapkövetelményeihez, a szociális igazságossághoz és az életminőség folyamatos javításához.

Ma Magyarországon évek óta iskolátlanítás folyik. Az állam kivonul az oktatási rendszerből, ahonnan központi utasításra forrásokat és jogköröket vontak ki. Ma iskolák építése helyett akkumulátorgyárakat épít a kormány.

A magyar közoktatási rendszer azért van válságban, mert képtelen volt ellátni a közfeladatát. Se nem költséghatékony, se nem megfelelően finanszírozott. A hazai közoktatás nem ad választ a jelen kihívásaira, ahogy nem ad jövőképet sem a közoktatásba belépők részére. A diákok jelentős része azért szenved hiányt, mert a részükre nem egyformán biztosított a jó minőségű oktatáshoz szükséges feltételrendszer.

A kormány éveken át visszatartotta a bérfejlesztést. Ezrek hagyták el a pályát, vagy pedagógus végzettségük ellenére sem vállaltak munkát a közoktatásban. Mikor már tarthatatlanná vált a bérfeszültség a magyar oktatásban, akkor döntően EU-s forrásból több lépcsőben elkezdték emelni a pedagógusok bérét, ami azonban még most sem éri el a diplomás-átlagkereset 72 százalékát. A kormány vállalta ugyanis, hogy a diplomás-átlagkereset 72 százalékára fogja 2024-ben felzárkóztatni a pedagógusok bérét. A jelenlegi állapotban azonban ettől elmaradnak a fizetések.

A következő kérdéseket tenném fel. Mikor teljesíti a kormány a vállalt ígéretét? Illetve amikor a kormány vállalta, hogy uniós segítséggel megemeli a pedagógusok bérét, miért nem vállalta azt, hogy az oktatásban új álláshelyeket is létesít? Miért nem tekint a kormány a közoktatásra stratégiai ágazatként, ahol munkavállalók ezrei találhatnák meg a hivatásukat? Várom megtisztelő válaszukat.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage