RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Egyvalamit áruljon el nekem, tisztelt képviselő úr: ha ön fontosnak tartja a szociális dolgozók béremelését, akkor miért fogott össze azokkal, akik csökkentették a szociális dolgozók bérét? Ezt az egy dolgot árulja el!

Mi az elmúlt években a szociális és gyermekjóléti kiadásokat több mint négyszeresére emeltük (Varju László: Ne kamuzz!), 325 milliárd forintról 1463 milliárd forintra emeltük a szociális és jóléti kiadásokat. Ezzel szemben a baloldal elvont tízmilliárdos nagyságrendben a gyermekvédelemtől. Ezzel szemben a baloldal, amelynek ön is a részévé vált az elmúlt években, csökkentette a gyermekvédelmi dolgozók bérét.

Én egyetértek önnel abban, hogy még nagyobb mértékben kell a gyermekvédelemben a béreket növelni. Volt olyan év az elmúlt időszakban, amikor 20 százalékos volt átlagosan, volt, hogy 14-18 százalékos volt átlagosan ez a béremelkedés. Na de mindegyik emelkedés volt! Ön pedig azt az oldalt képviseli, amely csökkentette a gyermekvédelmi dolgozók bérét. Mégis, mennyire hiteles önöktől ott, a baloldalon az a fajta megfogalmazás, hogy nőjön jobban a bér, amikor önök első szóra csökkentették azoknak az embereknek a bérét, akik azokkal a gyerekekkel foglalkoznak, akikkel nem törődik már sem az édesanyjuk, sem az édesapjuk?! Önök képesek voltak ezektől az emberektől fizetést elvenni! Önök képesek voltak ezeknek az intézményeknek a költségvetését éves szinten tízmilliárdos nagyságrendben csökkenteni.

Én értem, hogy most szeretnének szépeket mondani, de nem sikerült így tenni az elmúlt években. Természetesen mi ezt tovább kívánjuk növelni a későbbiekben is. Arra csak szolidan hívom fel a figyelmét, hogy annak köszönhetően, hogy önök Brüsszelben mindent akadályoznak, ami magyarországi fejlesztés, a magyar gyermekvédelmi rendszertől például 12 milliárd forintos fejlesztési forrást tartanak távol, mert ezeket a fejlesztési forrásokat a különböző kreált jogállamisági kifogások miatt Brüsszel visszatartja a magyar gyerekektől. 12 milliárd forint! Ezt önök csinálják Brüsszelben, az önök képviselői akadályozzák, hogy ehhez a pénzhez hozzájussanak a magyar gyermekvédelmi rendszerben dolgozók. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage