TUZSON BENCE igazságügyi miniszter: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Valóban, egy nagyon fontos kérdés, hogy mi az, amit megtehet egy országgyűlési képviselő, mi az, amit nem, és milyen következményei vannak annak, ha egy országgyűlési képviselő bűncselekményt követ el. Ennek egyébként megvannak a maga szabályai, van olyan, hogy méltatlansági eljárás, a bűntett elkövetése esetén van lehetőség erre.

De amellett, hogy az országgyűlési képviselő, amikor először bejön a parlamentbe, bizony esküt is tesz, és esküje szerint Magyarország jogszabályait megtartja, és másokkal is megtartatja, más szempontból is jelentősége van annak, hogy mi az, amit egy országgyűlési képviselő elkövet, és mi az, amit elkövethet, hiszen az Országgyűlés tekintélyét minden országgyűlési képviselőnek őriznie kell. Nem hiszem, hogy azzal, hogy valaki bűncselekményt követ el, az Országgyűlés tekintélyét megőrzi, különösen akkor, ha egyébként köztörvényes bűncselekményekről van szó, mint ebben az esetben is, és hogy Varju László se maradjon ki a sorból, bizony Varju László esetében is erről van szó. Köztörvényes bűncselekményt követett el az ön által említett országgyűlési képviselő (Varju László: Úgy alakítjátok a játékszabályokat!), a köztörvényes bűncselekményeknek pedig valamiféle következményüknek kell lenni, már csak azért is, hogy az Országgyűlés tekintélyét megőrizzük.

Valóban, az már egy elvi kérdés, hogy melyik oldal mit engedhet meg magának és mit enged meg magának. Valahogy úgy van, hogy abban az esetben, ha a baloldal úgy érzi, az érdekeinek nem tud érvényt szerezni, akkor bizony elég messze el tud menni. Valóban a 2006-os események ilyen események voltak, Varju László esete is ilyen eset volt, és az ön által előbb említett országgyűlési képviselő esete is ugyanez az eset volt.

Ez ellen a leghatározottabban fel kell lépni, nem szabad, hogy a politikában az erőszak uralkodjon el, és ezért a felelősség azokat az országgyűlési képviselőket terheli, akik egyébként bűncselekményt követtek el. Valóban az lenne a helyes, ha lemondanának a mandátumukról. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

(15.00)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage