TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Egy kicsit lassítsunk a témában! A következő… (Toroczkai László: Már egy éve!  Közbeszólás a Mi Hazánk és a Jobbik soraiból: Még ennél is lassabban?) A következő okok miatt mondom: ma Magyarországon semmi nem korlátozza a készpénzhasználatot (Z. Kárpát Dániel: Jajajaj!  Közbeszólások a Mi Hazánk és a Jobbik soraiból.), semmilyen jogszabály, semmilyen törvény, tehát a kormány nem korlátozza senkinek, sem magánszemélynek, sem vállalkozásnak, sem senkinek, hogy készpénzben vegye fel a nyugdíját, készpénzben vegye fel a fizetését, és készpénzben költse el a megszerzett jövedelmét. Innen indulunk ki. Akkor egy pillanatot lassítsunk a követeléssel, mert az alkotmányba való betétele a készpénzhasználatnak, ami az önök felvetése, amit a miniszterelnök úr a felszólalásában nem utasított el, erről természetesen majd az Országgyűlés, az országgyűlési képviselők fognak tudni dönteni, hogy szükségesnek tartjáke azt, hogy az alkotmányban ezt a kitételt rögzítsük, ami ma sincs  még egyszer hangsúlyozom  semmilyen formában korlátozva Magyarországon. Most sincs korlátozva, és ezután sem lesz korlátozva.

Az pedig, hogy egyébként az ország halad a nemzetközi trendekkel, és a bankok lehetővé teszik az elektronikus fizetést, engedje meg, vannak olyan emberek Magyarországon is, Európában is, de Európán kívül is, más országokban is van, ahol az elektronikus fizetésnek a hívei többen vannak, és jobban bíznak benne, mint a készpénzfizetésben. Egy lehetőség tehát az, hogy valaki elektronikusan fizessen, az elektronikus fizetési módot vegye igénybe, de az mindig az egyénnek a döntése. Ha valaki ezt nem szeretné, mint ahogy egyébként vannak időszakok, mint a Covid időszaka vagy háborús helyzetek, amikor az emberek jobban ragaszkodnak egyébként a készpénzhez, mint a banki, elektronikus megoldásokhoz, akkor azt figyelembe kell venni, és számukra biztosítani kell azt a lehetőséget, hogy akár több készpénzt tartsanak otthon, vagy készpénzzel fizessenek, járjanak bárhol. (Toroczkai László: Büntetik!)

Tisztelt Frakcióvezető Úr! Ön Lázár miniszter úrral tárgyalt valószínűleg erről a lehetőségről. A Pénzügyminisztérium nem kapott ilyen felhatalmazást, hogy önökkel tárgyaljon az alkotmánymódosítás tekintetében, én csak arra kaptam felhatalmazást, hogy elmondjam a jelenlegi szabályozást, és elmondjam, hogy a kormány  még egyszer hangsúlyozom  semmilyen tekintetben nem kívánja korlátozni senkinek a készpénz-igénybevétel és a készpénzhasználat lehetőségét. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage