VITÁLYOS ESZTER kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Tapasztalataim szerint nem sok olyan terület van és nem sok olyan dolog van, amiben egyetértünk, de azt gondolom, abban biztosan, hogy a felsőoktatás nemzetstratégiai kérdés.

A gyermekeink tanításába megéri befektetni, hiszen belőlük lesznek majd a jövő Karikó Katalinjai és Krausz Ferencei. Éppen ezért a magyar kormány célja az, hogy minden lehetséges támogatást megadjon az egyetemek megfelelő infrastrukturális feltételeinek megteremtésére, valamint a tanulók kiteljesedését támogató oktatók, tanárok munkájának segítésére.

Ahogyan képviselő úr azt már megelőlegezte nekem, szeretném emlékeztetni arra, hogy 2016-ban 15 százalékos béremelést hajtottunk végre, ’17-ben pedig 14 ezer felsőoktatásban oktatót és kutatót érintett a kormány komplex, 27 százalékos béremelési programja.

Szeretném felhívni a szíves figyelmét arra is, hogy az elmúlt hat évben a kormány megduplázta a felsőoktatás finanszírozására fordított összeget. A 2016. évi 504 milliárdról 2022-ben 1055 milliárd forintra nőtt az egyetemek egyébként béremelésre és kutatási infrastruktúra javítására is költhető támogatása. Ezzel GDP-arányosan közel 2 százalékos költéssel az EU top 5 országa között van hazánk.

2021 őszén és ’22 elején az alapítványi, egyházi és állami egyetemek, főiskolák dolgozói egyaránt 30 százalékot meghaladó mértékű béremelésben részesültek. Ez az intézkedés több mint 45 ezer foglalkoztatottat érintett. A kormány éves szinten közel 64 milliárd forint többletet biztosított erre a célra.

Most nem mennék bele abba, hogy az ELTE és külön a BME milyen és mekkora összegű támogatásokat kapott, egy egészen biztos: az ELTE oktatóinak átlagos keresete 710 ezer forintra emelkedett ’23 áprilisától. A BME oktatóinak átlagbérei pedig hozzávetőlegesen megegyeznek az ELTE oktatóinak átlagos keresetével.

Ki kell emelnem azt is, hogy az ELTE saját adatszolgáltatása alapján az egyetemi adjunktusok, docensek, tanárok átlagbére minden karon magasabb, mint a nyílt levélben hivatkozott bruttó 528 ezer forint. A BME esetében ugyanez a helyzet. Az egyetemi tanárok és docensek átlagbére szintén minden karon magasabb, mint a nyílt levélben hivatkozott bruttó 528 ezer forint.

És nem dőlünk hátra, kedves képviselő úr, pontosan azért dolgozunk, hogy a magyar gazdaság még dinamikusabb bérnövekedést tegyen lehetővé az egyetemi ökoszisztéma munkavállalói számára. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage