SZTOJKA ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány ígéretének megfelelően minden tanárt és tanári végzettséggel rendelkező, az oktató-nevelő munkát közvetlenül is segítő személyt idén átlagosan 32,2 százalékos bérfejlesztésben részesített, és ehhez jön még további 20 százalékos emelés a hátrányos helyzetű térségekben dolgozó munkatársak számára. Ez azt jelenti, hogy egy hátrányos helyzetű térségben dolgozó mesterpedagógus 756 ezer forint fizetéssel számolhat. A tanárszakon végzett fiataloknak is további motivációt jelenthet, ha hátrányos helyzetű térségben lévő iskolákban helyezkednek el, hiszen a pedagógus I. kategóriában is legalább 645 ezer forint fizetéssel tudnak tervezni. Ez a további 20 százalékos bérfejlesztés is segíti a szegénység elleni küzdelmet, hiszen a vidéki élet nem jelenthet hátrányt. Azt gondolom, ez az összességében több mint 50 százalékos fizetésemelés azt mutatja, hogy az egész Európát érintő gazdasági nehézségek ellenére kiemelt bérfejlesztést hajt végre a kormányzat.

Komoly munka van már mögöttünk, aminek része a tanárok és az óvónők béremelése is, amellyel az anyagi és az erkölcsi megbecsülésüket is ki tudjuk fejezni. Köszönjük a tanároknak és a nevelőmunkát segítő munkatársaknak az áldozatos munkájukat, akik a magyar diákokból igyekeznek a legtöbbet kihozni, akik kiváló embereket képeztek és képeznek. Büszkék vagyunk rá, hogy az európai kitekintésben Magyarország a roma gyermekek és a roma emberek iskolai végzettségét illetően is élen jár: Európában Magyarországon van a legtöbb, legalább nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkező roma; az arányuk itthon mintegy 80 százalék. A gyermekeink jövőjének az alapját a tudásuk fogja jelenteni. A hátrányból induló gyerekeknél, a hátrányos helyzetű térségekben felnövekvőknél különösen fontos, hogy a tanulással emelkedjenek ki.

Ezek mellett azért ne felejtsük el azt, hogy a dollárbaloldal az elmúlt másfél-két évben mindent megtett annak érdekében, hogy megakadályozza a tanárok béremelését. Fontos visszaemlékeznünk arra is, hogy a baloldal megszüntette a 13. havi fizetést, így elvett minden magyar tanártól egyhavi bért, valamint 15 ezer tanárt tett utcára. Ők voltak az egyetlenek, akik Magyarország történetében példátlanul csökkentették a tanárok bérét.

Tisztelt Államtitkár Úr! Mindezek fényében tisztelettel kérdezem önt, hogy a jövő évre vonatkozóan mi a kormány további terve a tanárok bérfejlesztése terén. Várom megtisztelő válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage