RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Immár 77 napja hiába várjuk, hogy Brüsszelből egyetlenegy fillér is, egyetlenegy eurócent is érkezzen a magyar pedagógusok béremelésére. Bár január elején kaptunk egy garanciát vállaló levelet, hogy elszámolhatjuk ezeket a költségeket, de fontos elmondani, hogy azóta sem érkezett egyetlenegy fillér sem Brüsszelből a magyar pedagógusbér-emelésre. Ígéretünk van, pénz nincs.

Viszont azt látjuk, hogy a magyar baloldal nem nyugodott bele abba, hogy a magyar kormány a saját EU-s forrásait felhasználhatja pedagógusbér-emelésre. Éppen ezért elérték Brüsszelben azt, hogy az Európai Parlament beperelje az Európai Bizottságot, amiért a Bizottság ugyan pénzt még nem küldött, de ezt a garanciát vállaló levelet biztosította Magyarország számára. Tehát pert indítottak azért, hogy az elindult pedagógusbér-emelésnek, tehát az óvónők, tanárok, tanítók béremelésének a fedezetét vegyék el Magyarországtól. Példa nélküli, hogy egy ország baloldala azon munkálkodik évekig, hogy ne jussanak hozzá a pedagógusok a saját magasabb béremelésükhöz, és amikor ennek a lehetősége megnyílik, akkor pedig pert indíttatnak az Európai Bizottság ellen az Európai Parlamenttel, hogy visszaköveteljék a béremelés fedezetét a magyar tanároktól, óvónőktől. Példátlan!

(15.50)

Ilyet a magyar pedagógusokkal, a magyar tanárokkal, óvónőkkel szemben senki nem tett meg, mint amit a magyar baloldal, ezt az akadályozást, és utána pedig még a per indítását is. Persze, amikor kormányon voltak, akkor sem voltak kedvesebbek az óvónőkkel és a tanárokkal, hiszen mindenkitől elvettek egyhavi bért, 15 ezer embert küldtek utcára, ennyi embert bocsátottak el, és több mint 300 helyen tettek lakatot az iskolaépületek ajtajára. Akkor tehát tömeges bezárások, fizetéscsökkentés és tömeges elbocsátás volt az iskolákban és az óvodákban.

Ezzel szemben mi az elmúlt években arra törekedtünk, hogy szankciós válság, háború, koronavírus-járvány ellenére is nőjenek a fizetések. 2013-17 között az elsők a pedagógusok voltak, akkor érezhető béremelést indítottunk, egy 50 százalékosat, majd pedig 2020-ban, ’22-ben és ’23-ban is 10-10-10 százalékos pedagógusbér-emelés valósult meg. Idén átlagosan 32,2 százalékos a béremelés, jövőre pedig, ahogy képviselő úr is kérdezte, azt tudom mondani, hogy 21 százalékos átlagos béremeléssel számolunk. Ez azt jelenti, hogy így 2022-25 között négy év alatt 93,5 százalékos pedagógusbér-emelés valósul meg Magyarországon, ennyivel nő átlagosan az óvónők és a tanárok fizetése.

De nem egyenlő mértékben, ahogy ön is utalt rá, hanem vannak olyanok, akik még az átlagnál is magasabbat kapnak. Így, akik hátrányos helyzetű területen oktatnak, vagy az iskolában, az osztályban a hátrányos helyzetű gyerekek aránya jóval magasabb az átlagosnál, ők egy 20 százalékos többletet már tavaly az év vége felé, tavaly novembertől megkaptak, erről már költségvetési forrásból döntöttünk, és ezt már akkortól kapják, most pedig a megemelt bér 20 százalékkal megemelt többletét kapják. Illetőleg 2 és 4 százalékos többletet kapnak azok, akik MA végzettséggel rendelkeznek vagy hiányszakmát tanítanak. Tehát sok esetben az átlagos bére 20 százalékkal, ha arra még van diplomás végzettség és természettudományos vagy informatikatanárról beszélünk, akkor ez még igazából 26 százalékkal is magasabb az átlagos összegeknél.

A legalacsonyabb bér, amit most egy gyakornok az első munkanapján kaphat, 561 ezer forint, és 601 ezer forint az az átlagos bér, amit a tankerületi iskolákban kapnak a pedagógus I. fokozatban levők, 679 ezer forint, amit a pedagógus II. fokozatban levők. Ez azt jelenti, hogy a pedagógusok átlagosan a magyar iskolákban 652 530 forintot keresnek, az iskolaigazgatók pedig szintén átlagosan 1 018 403 forintot keresnek. Mi ezt egyrészről költségvetési forrásból, másrészről EU-s forrásból kívánjuk megtenni. 2030-ig minden évben úgy fog nőni ez a fizetés, hogy a diplomások bére emelkedik, nem a minimálbérhez viszonyítva, ahogy a baloldal követelte, hanem a diplomásbérhez viszonyítva, ezzel is megadva a pedagóguspályának a megbecsültséget. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage