VAJDA ZOLTÁN (MSZP): Tisztelt Miniszter Úr! Lassan a ciklus feléhez közeledve nem árt számot vetni azzal, hogyan is áll a magyar gazdaság, mióta ön a gazdaságfejlesztési vagy inkább gazdaság-visszafejlesztési, vagy azt hiszem, most éppen nemzetgazdasági minisztere a kormánynak.

2022-ben 14,5 százalékos volt az infláció, ami ’23-ban már 17,6 százalékra gyorsult, abszolút Európa-rekord. A GDP a választásokat követően szinte azonnal stagnálni kezdett, de a tavalyi évben a magyar gazdaság már recesszióba fordult, hiszen 0,8 százalékkal csökkent, ’23-ban pedig 5,5 százalékkal csökkent az ipari termelés, ami a rendszerváltás óta az ötödik legrosszabb adat. A magyarok fogyasztása bezuhant, nem csoda, hogy az EU-ban csak a bolgárok fogyasztanak kevesebbet, mint mi, Románia is elhúzott mellettünk.

Ne aggódjon, a gazdaságot irányító kollégái sem állnak a helyzet magaslatán. A jegybank teljesítményét jól jelzi, hogy a forint/euró árfolyam 370 és 430 között hullámvasutazott, az utóbbi hetekben ismét gyengülő pályára állt. A Pénzügyminisztérium teljesen elbukta az alacsony államháztartási hiányért folytatott harcát: ’22-ben 6,2 százalékos, ’23-ban már bőven 6,5 százalék feletti volt a deficit, vagyis olyan laza 1200 milliárddal sikerült félretervezni a költségvetést.

Miniszter Úr! Az elmúlt két év eredményei láttán egyetérthetünk, hogy a helyzet nem túl rózsás, sőt az igazat megvallva, ön sokkal inkább gazdaságleépítési tárcát vezet.

(16.40)

Ilyen számok láttán nem csoda, ha a gazdaságpolitika alakítói egyre frusztráltabbak lesznek. A frusztrációt pedig hogyan vezették le? Hát, elkezdtek egymással veszekedni; az MNB elnöke, ön, a nemzetgazdasági miniszter és a pénzügyminiszter. Matolcsy szerint ön irányítja a jegybank elleni folyamatos támadásokat. Nem véletlen, hogy  idézem  ki kellett rugdalni miniszter urat a jegybankból, mert jelentős szakmai hibákat vétett, és elfogadhatatlan volt a stílusa. Erre úgy reagált, hogy hál’ isten, már nem Matolcsy a főnöke. A maguk feladata az lenne, hogy a magyar gazdaságot fellendülő pályára állítsák, ehelyett a földbe fogják beleállítani.

Azt hiszem, egy kérdést kell itt feltennem. Az a kérésem, hogy ebből elég, fejezzék be a civakodást, mert senki nem kíváncsi rá. A kérdésem: mikor hagyják már végre ezt abba? Köszönöm. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage