DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először is szeretném kiemelni azt  gondolom, ebben egyetértünk , hogy Magyarországnak folytatnia kell a kitűzött környezetvédelmi, klímapolitikai és gazdaságfejlesztési terveit, ezen az úton kell továbbhaladnunk.

Az üggyel kapcsolatban, amit említett, szeretném tájékoztatni arról, hogy a bányanyitással kapcsolatos bányafelügyeleti hatósági eljárások függetlenek a kormány tevékenységétől, az ügyben önálló szabályozó hatóságként a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága mint bányafelügyelet jár el. A bányafelügyelet 2023. június 16-án hivatalból eljárást indított az említett bányavállalkozóval szemben. A vizsgálat megállapította, hogy a bányavállalkozó nem a jóváhagyott kitermelési műszaki üzemterv szerint végezte a bányászati tevékenységét, ezért a bányavállalkozót az általa kialakított depónia megszüntetésére kötelezte, valamint bírságot is kiszabott rá.

Szintén az üggyel kapcsolatban elmondható, hogy a hatóság fellépése mellett a kormány sem ült tétlenül  egyébként erre ön is utalt a felszólalásában -: annak ellenére, hogy a magántulajdonban keletkezett károkkal kapcsolatban nincs jogszabályban rögzített helytállási kötelezettsége, úgy döntött, hogy az ott élő emberek érdekében segítséget nyújt a megrongálódott házak helyzetének rendezéséhez, ezért 500 millió forinttal segíti a károsultak körülményeinek a rendezését. Szeretném azt is kiemelni, hogy a hatóságok sok segítséget kaptak az ügyben Horváth Lászlótól, a térség országgyűlési képviselőjétől és Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos képviselőtársunktól is, és a kormány a kialakult helyzetet a kezdetektől nagyon szorosan nyomon követi és igyekszik segíteni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage