DR. ZSIGMOND BARNA PÁL, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Magyarország Kormányának álláspontja a kezdetektől világos és egyértelmű: mi a béke pártján állunk. A magyar nemzeti érdek a mai napig azt kívánja, hogy Európában béke legyen, és az ország maradjon ki ebből a háborúból.

A fegyveres konfliktusnak csak egy azonnali fegyverszünettel, tűzszünettel lehet véget vetni, amely megteremti azt a keretet, amiben egy tartós békéről tudunk értelmes párbeszédet folytatni.

A tagállamoknak előbb-utóbb őszintén számot kell vetniük azzal, hogy egy fegyveres konfliktus a végtelenségig nem tartható fönn, és utat kell keresni arra, hogy a fegyverszünethez és azon keresztül a békéhez jussunk. A háború több mint két éve tart, de mindent el kell követnünk azért, hogy ne terjedjen tovább, az európai országok maradjanak ki belőle.

Aggodalomra ad okot Emmanuel Macron francia elnök közelmúltbeli kijelentése, hogy NATO-csapatok bevonását és helyszíni műveletek megkezdését szorgalmazza Ukrajnában. Számunkra ez egy egyértelmű veszélyt jelent, mert felmerül a totális háború, az atomháború rémképe is. Sajnálattal tapasztaljuk, hogy a nyugati vezetők közül többen beállnak a fősodor mögé, és európai csapatok küldését szorgalmazzák a frontvonalra, ezzel nyíltan jelezve részvételi szándékukat a háborús konfliktusban.

Meggyőződésünk, hogy az európai emberek nem akarnak háborúba menni, békében és jólétben szeretnének élni. Ahogyan miniszterelnök úr a március 15-ei ünnepi beszédében elmondta: Európa ma nem csendes. Be akarnak bennünket préselni egy háborúba, de mi, magyarok nem megyünk háborúba. Mi, magyarok emlékszünk arra, milyen a háború, egy emberöltő és egy nemzedék élete ment rá az utolsó háborúra. Magyarország csak a békével járhat jól.

Tisztelt Ház! Magyarország szabad és szuverén ország, és az is marad, éppen ezért a magyar kormány minden erőfeszítést támogat annak érdekében, hogy tárgyalások kezdődjenek a fenntartható békéről, amely garantálja az európai kontinens hosszú távú stabilitását és biztonságát.

Ezzel szemben Brüsszel belevetette magát a konfliktusba. Brüsszel háborús lázban ég és felelőtlenül cselekszik, azt kockáztatva, hogy belerángatja Európát egy háborúba Oroszországgal. Ahogy képviselőtársam helyesen említette, ha a magyar baloldal lenne kormányon, már rég belesodortak volna minket a háborúba. A baloldal külföldi kampánypénzeivel kapcsolatos botrány után okkal feltételezhetjük, hogy a baloldal azért háború- és szankciópárti, mert külföldi megbízóik ezt kérik tőlük, ezért fizetik őket. A magyar baloldal a brüsszeli kottát fújja, fegyvereket és katonákat küldenének a frontra. A béke melletti álláspontjával egyre inkább láthatjuk, hogy Magyarország ugyanúgy egyedül maradt, mint korábban a migrációellenes álláspontjával, és pont ugyanúgy lesz majd igaza a béke ügyében is. Tragédia, hogy addig, ameddig béke lesz, több százezer embernek kell meghalnia.

Tisztelt Ház! Magyarország álláspontja változatlan: nem hagyjuk magunkat belerángatni a háborúba, és nem fogunk fegyvert szállítani. A háború és az elhibázott szankciós politika hatására Európa másfél év alatt sokat veszített gazdasági és katonai erejéből. A háborúra adott rossz válaszok, a szankciók ugyanis gyengítik az európai gazdaságot, 21 uniós országban esett vissza az ipari termelés 2023 augusztusában az előző évhez képest. Gyengülni kezdett Európa katonai ereje is, mert a háború az európai hadseregek készleteit csökkentette. Európa versenyképességét vissza kell állítani a világban, ehhez pedig béke kell.

Magyarországnak a saját érdekeit kell képviselnie, mert akkor kerülhet ki sértetlenül és megerősödve a háborús időszakból. Meg kell védeni Magyarország szuverenitását, ami azt jelenti, hogy meg kell védeni a békepárti álláspontot. Meg kell őrizni a magyar gazdaság erejét, meg kell védeni a munkahelyeket és a családokat, valamint az időseket, illetve a munkából élőket. Erősíteni kell Magyarország katonai erejét, hiszen a békéhez erő kell.

Tisztelt Képviselőtársaim! Brüsszelben változásra van szükség, a változás előfeltétele pedig egy új, az európai jobboldal részvételével kialakuló politikai többség a júniusi európai parlamenti választásokon. Olyan európai parlamenti képviselőkre van szükség, akik idegen érdekek helyett a nemzeti érdekeket, akik háború helyett a béke ügyét képviselik. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

(10.40)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage