DR. SZEBERÉNYI GYULA TAMÁS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A tisztelt Ház asztalán fekvő, a pénzügyi közvetítőrendszert érintő törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló T/7730. számú törvényjavaslat elsődleges célja a jogharmonizációs kötelezettségek teljesítése.

A pénzügyi ágazat digitális működési rezilienciájáról szóló 2022/2554-es európai parlamenti és tanácsi rendeletnek való megfelelés a meglévő szabályok észszerűsítésével és korszerűsítésével történik. Ezen rendelet célja az uniós pénzügyi ágazathoz tartozó szervezetek digitális működési rezilienciájának erősítése. A szabályozás biztosítja a pénzügyi rendszerben keletkező zavar és instabilitás kockázatának csökkentését, az adminisztratív terhek enyhítését és a felvigyázási eredményesség javítását, valamint a fogyasztók és a befektetők védelmének erősítését. A vállalatirányítás, kockázatértékelés, reagálási és helyreállítási tervek, a pénzügyi ágazat egészét tekintve a kapcsolódó területeken a hatályos szabályozás vegyes képet mutat, így az egységes digitális működési reziliencia rendeleti szabályozása erre az eltérő jellegű és mélységű, többnyire ugyancsak uniós alapon felépülő szabályozási struktúrához csatlakozik be.

Tisztelt Ház! Az európai zöldkötvényrendelet célja egy olyan közös szabályozási keret létrehozása, amely elősegíti a minőségi zöldkötvények piacának további fejlődését, és hozzájárul a tőkepiaci unióhoz. Az európai zöldkötvény megkönnyíti a befektetők számára a környezeti szempontból fenntartható befektetések azonosítását, azok összehasonlíthatóságát, így növelve a zöldbefektetések iránti bizalmat. A rendelet hatálya kiterjed mind a vállalati, mind a szuverén kibocsátókra, az utóbbiakra a közkiadások sajátos jellege miatt részben eltérő szabályrendszerrel. A kötvényből származó bevételeket alapvetően a taxonómiarendelet követelményének megfelelően kell felhasználni. A rendelet részletesen rögzíti a kibocsátó tájékoztatási kötelezettségeit mind a befektetők, mind pedig az illetékes hatóságok felé.

2022. december 14-én hirdették ki az 537/2014-es európai parlamenti és tanácsi rendeletnek, a 2004/109-es európai irányelvnek, a 2006/43-as irányelvnek és a 2013/34-es irányelvnek a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati beszámolás tekintetében történő módosításáról szóló 2022/2464-es európai parlamenti és tanácsi irányelvet. Az előterjesztés az irányelv hazai jogba történő átültetését szolgálja az auditbizottság fenntarthatósági beszámolással, jelentéssel kapcsolatos feladataira vonatkozóan.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Mindezek ismeretében úgy vélem, hogy a törvényjavaslat támogatandó rendelkezéseket tartalmaz, ezért kérem önöket, hogy Fidesz-frakcióhoz hasonlóan támogassák a javaslat elfogadását. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage