DR. FÓNAGY JÁNOS, nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a lehetőséget. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm képviselőtársaimnak a túlnyomórészt szakmai tartalmú támogató vagy kevésbé támogató hozzászólását.

(A jegyzői székben Z. Kárpát Dánielt Dócs Dávid váltja fel.)

A hozzászólásokkal kapcsolatban engedjék meg, hogy néhány, több képviselőtársam által is felemlített dologra reagáljak. Elsősorban Z. Kárpát Dániel képviselőtársam, de többen is említették, hogy az egyébként általuk támogatott, támogatandó európai irányelvből kiveszünk két pénzintézetet.

A képviselő úr irányelvet említett, azért mondom  egyébként az előbb, hibásan, már én is azt említettem , de felhívnám a figyelmet arra, hogy a DORA nem irányelv, hanem rendelet, így nem lehet hozzátenni, mert a rendeletek közvetlenül hatályosulnak, ott már csak a látható szabályok lehetnek, tehát nincs arra lehetőség, hogy nemzeti szabályokat mellé tegyünk.

Egyébként az Exim és az MFB megfelelő szabályokat kap. Hamarosan, a közeljövőben érkezik egy másik törvényjavaslat a tisztelt Ház elé  tudomásom szerint a Belügyminisztérium előterjesztésében , ami erre vonatkozik. Ennél több szabály megítélésünk szerint csak drágítana, de hasznot nem hozna.

Egyébként, ha már más tárcák előterjesztéseit emlegetem, akkor az online csalásokat valamelyik képviselőtársam felemlítette. Az erről rendelkező és ezeket kivédendő igazságügyi minisztériumi csomag társadalmi egyeztetés alatt áll annak érdekében, hogy a pénzügyi csalásokat lehetőség szerint minél nagyobb biztonsággal megelőzzük és megakadályozzuk.

Elsőként egyébként Dávid képviselőtársamat szeretném említeni, mert hiszen ő a hozzászólása elején is ezt a két pénzintézetet említette. Az expozéban is, a törvény indokolásában is lényegében benne van, talán hivatkozott is rá, hogy az Exim és az MFB nem klasszikus ügyfélkörrel rendelkezik, és a DORA uniós szabályozás is lehetővé teszi, hogy a befektetési banki és exportfinanszírozási intézmények kivételt képezzenek ezen szabályok alól. Ettől függetlenül mind a két intézet magas informatikai szinttel rendelkezik, tehát a megkívánt védelem az ő esetükben is megvan.

Bevallom, Szabadi képviselő úr zavarba hozott engem, és meg akartam kímélni képviselőtársaimat, hogy felsoroljam, mely jogszabályokba építjük be a rezilienciaszabályokat, de ezek között a végrehajtási törvény nem szerepel; nem vitatva, hogy abban is szükséges a digitalizáció. De ez a tőkepiacról, a foglalkoztatói nyugdíjintézményekről, befektetési vállalkozásokról, árutőzsdei szolgáltatásokról, pénzforgalmi szolgáltatásokról, egyes fizetési szolgáltatókról, hitelintézetekről, pénzügyi vállalkozásokról, kollektív befektetési formákról, biztosítási tevékenységről, pénzügyi közvetítői rendszer egyes szereplőiről, a Magyar Nemzeti Bankról szól  remélem, mindegyiket felsoroltam , de a végrehajtásról nem. Úgyhogy ebben csak az általános elvi egyetértésemet tudom kifejezni, hogy mint minden más területen, ott is fontos a digitalizáció, de a most előttünk lévő törvénytervezet arra nem vonatkozik.

Végezetül, de nem utolsósorban a ma már a Házban többször fölemlített és a legjobb emlékezetem szerint miniszterelnöki válaszban is szereplő készpénzforgalomról és annak a védelméről szólnék néhány szót. A miniszterelnök úr a válaszában is és az egyes hozzászólásokban mindig támogattuk a készpénzforgalom meglétének további biztosítását, és a megfelelő helyen ezt szabályozni fogjuk. Támogatjuk  személy szerint magam is, és a miniszterelnök úr is erre nézvést nyilatkozott , hogy a bankkártyás és egyéb digitalizációs eszközök mellett a készpénzforgalmat, annak további fennmaradását  talán emberi szabadságjogként említette, de én meg a forgalom természetes résztvevőjének és elemének tartom  meggyőződésem szerint biztosítani fogjuk.

Mindezek alapján kérem, hogy a Ház és azok a képviselőtársaim, akik hozzászólásukat azzal fejezték be, hogy nem támogatják a törvényt, kérem, hogy álláspontjukat ezek jegyében gondolják át. És tekintettel ennek az uniós rendeletnek a magyar jogrendszerbe való becikkelyezésére, beillesztésére vonatkozó, úgy gondolom, hogy önök által sem kifogásolt szükségességére, az előterjesztést támogatni szíveskedjenek. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage