DR. FÓNAGY JÁNOS, nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! Az önök előtt fekvő törvényjavaslat több, a nemzetgazdasági miniszter feladatkörét érintő vagy ahhoz kapcsolódó jogszabály kisebb terjedelmű, a jogalkalmazók jelzése alapján, továbbá az európai uniós jogharmonizációs előírásokra figyelemmel szükséges módosításokat tartalmazza.

A törvényjavaslatnak a közraktározásról szóló törvényt módosító rendelkezéseinek célja a változó gazdasági környezethez igazodóan az eredeti jogalkotói szándéknak megfelelően aktualizálni a törvény egyes rendelkezéseit.

(14.10)

A törvényjavaslat részét képezi a munkavállalói résztulajdonosi programról szóló törvény módosítása, amelynek a legfontosabb rendelkezése  összhangban az eredeti jogalkotói célkitűzéssel  kiterjeszti a különleges munkavállalói résztulajdonosi program szervezetek likvid vagyonának befektetési lehetőségeit a programban részt vevők befektetéseinek értékmaximalizálása érdekében, így a folyamatosan változó makrokörnyezetben rugalmas befektetési lehetőségeket biztosít. A módosítás eredményeként jelentősen bővül a szervezetek számára elérhető befektetési eszköztár, miközben a kockázati profil nem változik hátrányosan.

A törvényjavaslatban szereplő, a gazdasági kamarákról szóló törvény módosítására vonatkozó rendelkezések a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló törvény közelmúltban hatályba lépett módosításával való összhang megteremtésére irányulnak, illetve egyéb technikai jellegű módosításokat tartalmaznak.

Tisztelt Ház! A vagyonjogi szabályok keretében új rendelkezésekkel egészülnek ki az állami vagyon értékesítésére, ingyenes átruházására vonatkozó szabályok. A közbizalom erősítése érdekében a közhiteles ingatlan-nyilvántartás adatainak pontosítását szolgálják azok a rendelkezések, amelyek a tulajdonosként bejegyzett, ugyanakkor a vagyonjogi szabályok szerint önálló tulajdonjoggal nem rendelkező költségvetési szervek helyett az állam tulajdonosként történő rögzítését teszik lehetővé.

A módosuló szabályozás ugyanakkor továbbra is biztosítja az ingatlanok használatát vagyonkezelés vagy elhelyezési célú ingatlanhasználati jogviszony keretében azon költségvetési szervek számára, amelyeket a rendelkezéssel érintett ingatlanok az állami feladatellátásukhoz jelenleg is használnak.

A törvényjavaslatnak a nemzeti vagyonról szóló törvény ingyenes vagyonjuttatásra vonatkozó rendelkezésének kiegészítése azt a célt szolgálja, hogy a vagyonjuttatás kedvezményezettjét ne érje hátrányos jogkövetkezmény, ha a juttatott vagyont a vagyon átadójának használatába adják.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat bázisán létrehozott állami tulajdonú Hungaromed Zrt. nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű gazdasági társasággá minősítése érdekében kiegészül a nemzeti vagyonról szóló törvény melléklete.

A fentieken túl a javaslat több törvény vagyongazdálkodáshoz kapcsolódó szabályait  a vagyonjuttatásról történt rendelkezés óta megváltozott használati körülményekre, a módosult szerződéses viszonyokra figyelemmel  pontosítja, illetve kiegészíti.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat a „Magyar falu” program folytatásaként további, az állami feladatellátáshoz nem szükséges vagyonelemek önkormányzatok részére történő ingyenes átadásának kereteit megállapító szabályozással egészíti ki a „Magyar falu” program első üteméről rendelkező törvényt. A helyi életminőség javítását célzó fejlesztések megvalósításához felajánlott állami ingatlanok átadását elősegítő rendelkezés bővíti a kedvezményezett települések körét, így az 5000 fő alatti települések mellett az 5000-15000 fő közötti települések részére is lehetőség nyílik a program célkitűzéseinek teljesítése érdekében ingyenes tulajdonszerzésre.

Az új rendelkezések egyszerűsítik a vagyonátadások menetét, törvényi szinten rögzítve a tulajdonosi joggyakorlók és az önkormányzatok közötti eljárás folyamatát. Az új rendelkezések a kormányt hatalmazzák fel az átadásra kerülő ingatlanok és a kedvezményezett önkormányzatok kormányhatározatban történő kijelölésére. A törvényjavaslat a vagyonjuttatást a nemzeti vagyonról szóló törvény ingyenes vagyonjuttatásra alkalmazandó szabályainak hatálya alól részben mentesíti, ugyanakkor előírja, hogy a kedvezményezett önkormányzatok a vagyon esetleges értékesítéséből származó ellenértéket a program céljaira kötelesek felhasználni.

Tisztelt Országgyűlés! A kormány következetesen törekszik a gazdaság fehérítésére, és elkötelezett a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés mellett.

A most önök előtt lévő törvényjavaslat két kiemelt részterületen tesz javaslatot a pénzmosás elleni szabályozás módosítására. A pénzmosás elleni fellépés kulcsfontosságú eleme a hatékony, rugalmasan működő felügyeleti tevékenység. Ennek révén biztosítható, hogy az érintett szolgáltatók kockázatainak megfelelő eljárásrendet alkalmazzanak, erőforrásaikat a valóban jelentős veszélyeket hordozó személyek, folyamatok ellenőrzésére fordítsák.

A felügyeleti működés hatékonyságát szolgálja a felügyeleti pénzbírságokra vonatkozó szabály egyértelművé tétele, valamint a szolgáltatók kötelezése annak bemutatására, hogy intézkedéseik arányban állnak kockázataikkal. Egyúttal rugalmasabbá válhat a szolgáltatói működés azáltal, hogy egyes felső vezetői döntések alacsonyabb szinten is meghozhatók a felügyeleti útmutatóknak megfelelően.

A pénzmosás elleni módosítási javaslatok másik eleme az Európai Unió szintjén a kriptovaluták közelmúltban megalkotott ágazati szabályozását követi le. A törvényjavaslat szerint az EU ágazati szabályozása alá tartozó szolgáltatók a hazai pénzmosás elleni rendelkezések hatálya alá kerülnek, és a pénzmosás elleni felügyeletet felettük a Magyar Nemzeti Bank gyakorolja.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az eddig ismertetett rendelkezéseken túlmenően a törvényjavaslat a dubaji és oszakai világkiállításon való magyar részvétel szabályait tartalmazó törvények deregulációs módosítását is tartalmazza, melyek a túlszabályozottság csökkentését célozzák.

Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a T/7732. számú törvényjavaslatot megvitatni, a törvényjavaslatban megfogalmazott szabályozási szándékot az általam elmondottak figyelembevételével is támogatni szíveskedjenek. Köszönöm figyelmüket. Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage