DR. SZEBERÉNYI GYULA TAMÁS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A tisztelt Ház asztalán fekvő egyes gazdasági és vagyongazdálkodási tárgyú törvények módosításáról szóló T/7732. számú törvényjavaslat többek között kiterjeszti a munkavállalói résztulajdonosi programról szóló törvény szerinti különleges munkavállalói résztulajdonosi program szervezetek likvid vagyonának befektetési lehetőségeit a programban részt vevők befektetéseinek értékmaximalizálása érdekében.

A javaslatban szereplő módosítás a különleges munkavállalói résztulajdonosi program szervezetek likvid vagyonának befektetési lehetőségét az állampapírok mellett kiterjeszti olyan jogi személyek által kibocsátott kötvényekre, amelyek 100 százalékos tulajdonosa az állam, továbbá olyan értékpapírokra, amelyek kibocsátása 100 százalékos állami garanciavállalás mellett történik. Ezzel jelentősen bővül a szervezetek számára elérhető befektetési eszköztár, mivel a kockázati profil, összhangban az eredeti jogalkotói szándékkal, nem változik hátrányosan.

Tisztelt Ház! Az egyes állami tulajdonú vagyontárgyak ingyenes tulajdonba adásáról, valamint az egyes otthonteremtési állami feladatok karitatív szervezetek általi átvállalásával összefüggő törvények módosításáról szóló 2021. évi CXXXII. törvény módosítása a „Magyar falu” program második ütemében részt vevő települések, valamint annak mintájára megvalósuló programként az 5000-15 000 fő közötti lélekszámú települések népességszámának megőrzése és folyamatos növelése, valamint a kistelepülések hosszú távú fejlesztési programjának megvalósítása érdekében az érintett településeken lévő, az állami vagyonba tartozó, de állami vagyongazdálkodás céljára az állami feladatok ellátásában közvetlenül nem hasznosítható olyan vagyontárgyak ingyenes tulajdonba adását teszi lehetővé, amelyek helyi viszonylatban életminőség-javító, érzékelhető használati értékkel rendelkeznek.

(14.20)

A törvényjavaslat a fentieken túl több, a nemzetgazdasági miniszter feladatkörét érintő törvény kis terjedelmű, a jogalkalmazók részéről jelzett igényekre figyelemmel jogalkalmazást, jogértelmezést segítő pontosítására irányul.

A pénzmosás elleni fellépés hatékonyságának és rugalmasságának növelése érdekében a pénzmosás elleni szabályozás területén a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény módosítása lehetővé teszi egyes felsővezetői döntések alacsonyabb szintre delegálását, és felhatalmazza a felügyeleti szerveket a kapcsolódó részletszabályok rendeleti szintű megalkotására. A felügyeleti tapasztalatok és a nemzetközi elvárások alapján a szolgáltatókat terheli annak bizonyítása, hogy az intézkedéseik összhangban vannak az általuk ismert kockázatokkal.

Ezenfelül a pénzügyi szektorban kivethető felügyeleti pénzbírságok felső határának megállapítására vonatkozó szabályok egyértelművé tétele érdekében a javaslat úgy szabályoz, hogy a két számítási mód eredménye  egyrészt a nettó árbevétel 10 százaléka vagy 2 milliárd forint  közül a magasabb értéket kell figyelembe venni felső határként. Egyes módosítások ugyan adminisztratív többletfeladatokat generálhatnak a szolgáltatók számára, ezek azonban arányosak, és mindenképpen szükségesek a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni rendszer hatékonyságának megerősítése érdekében.

Tisztelt Országgyűlés! A gazdasági kamarákról szóló törvény módosítása a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló 2012. évi CXXVI. törvény 2024. január 1-jén hatályba lépett módosítására tekintettel vált szükségessé, aminek következtében e dátumtól a Nemzeti Agrárkamara veszi nyilvántartásba a fő tevékenységként a törvény 1. és 2. mellékletében meghatározott tevékenységeket folytató vállalkozásokat.

A javaslatban szereplő, a gazdasági kamarákról szóló törvényben meghatározott gazdálkodó szervezetek fogalmának pontosításával biztosítható, hogy a két kamaránál, a Nemzeti Agrárkamaránál és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál elkerülhető legyen az érintett tevékenységeket folytató vállalkozások párhuzamos nyilvántartásba vétele. A gazdasági kamarákról szóló törvény rendelkezéseinek pontosítását tartalmazó módosítással egyértelművé válik, hogy a törvény rendelkezései kizárólag e törvény hatálya alá tartozó kamarákra terjednek ki, és a külön törvény a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló törvény hatálya alá tartozó Nemzeti Agrárkamarára nem vonatkozik.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Mindezek ismeretében úgy vélem, hogy a törvényjavaslat támogatandó rendelkezéseket tartalmaz, ezért kérem a tisztelt képviselőtársaimat, hogy a Fidesz-frakcióhoz hasonlóan a törvényjavaslatot fogadják el. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage