DR. DÁVID FERENC, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Megint egy meglehetősen kusza salátatörvénnyel találkoztunk, amely érzésem szerint egy újabb vagyonátruházásra, illetve úgy mondanám, hogy ingyenes vagyonszerzésre ad lehetőséget.

Az általános értékelés helyett inkább konkrét ügyeket fogok mondani, amit a jogszabályból taxatíve ki lehet olvasni. Kezdem azzal, hogy ingatlant kap a Piarista Rend Magyar Tartománya a magyar államtól, egy gödi ingatlant, amely a Duna közelsége miatt értékesnek tűnik. Ráadásul nemcsak ingyen kapják meg ezt az ingatlant, hanem adóznia sem kell az egyháznak a vagyonjuttatás után, illetve azok a kötelezettségek sem terhelik, amelyeket a korábbi ingatlanátadások esetében a nemzeti vagyonról szóló törvény előírt. Az egyházi szervezetek részére tervezett vagyonjuttatásokkal nem értünk egyet, mert nyilvánvalóan nemcsak közcélról van szó, hanem az adományok a Fidesz számára fontos egyházi támogatást célozzák.

Kapnak ingatlant a sportegyesületek is. A Budapest belterületén a 38440/23. helyrajzi számon nyilvántartott ingatlan tekintetében a Ferencvárosi Torna Club kerül vagyonkezelőként kijelölésre az ingatlan sportcélú hasznosítása érdekében. A vagyonkezelő az ingatlanon kézilabda-utánpótlási akadémiai központot és sportdiagnosztikai központot alakít ki  ez még csak hagyján.

Az ETO Futball Sportszervező és Szolgáltató Kft. vagyonkezelésében, Győr belterületén lévő ingatlan és a 9027 Győr, Nagysándor József utca 33. szám alatti kivett sporttelep megnevezésű ingatlanok állami vagyoni körből való tervezett kikerülésére figyelemmel a törvényi kijelöléssel létrejött vagyonkezelői jog megszüntetéséhez szükséges rendelkezést tartalmazza. A hajdan szépreményű klub focicsapata egyébként már a másodosztályban rúgja a labdát, a bőrt, de nem baj, még több ingatlant kell neki adni.

Aztán gondolom, sokaknál kiverte a biztosítékot, és már a sajtó is foglalkozott vele, hogy a Budapest I. kerületi, 6546. helyrajzi számú ingatlan törlésre kerül a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, nemzeti vagyonnak minősülő, műemléki védelem alatt álló építmények és építményegyüttesek köréből. Vajon ki vetett szemet ismét egy vári ingatlanra?

A vagyontörvényt is átszabják, hogy még könnyebben lehessen a nemzeti vagyont megszerezni. Nem elég, hogy ingyenesen megkapják, ugyan 15 évig nem idegeníthetik el, de utána minden korlátozás nélkül megtehetik azt. Addig meg használhatják, szedhetik a hasznait, átalakíthatják szinte minden korlátozástól mentesen.

A munkavállalói résztulajdonosi programmal kapcsolatos aggályaim: az MRP-ből való kifizetés gyakorisága nem szabályozott, ezért nagyon jól el lehet benne bújtatni akár rendszeres kifizetéseket, megspórolva ezzel a járulékfizetést. A munkavállalói részvényprogramon keresztül kifizetett juttatások tőkejövedelemként jóval kedvezőbb adózás alá esnek, mint a bérként kifizetett jutalmak, bónuszok, hiszen a kifizetett összeg tőkejövedelemként viselkedik, és utána csupán a személyi jövedelemadót kell megfizetni.

A kifizetést egyéb járulék nem terheli, így munkáltatói oldalon sem kell többletköltséggel számolni. A tulajdonrész a tagok döntése alapján bizalmi vagyonkezelésbe is adható, akár vagyonkezelői alapítvány létrehozásával. A különleges munkavállalói részvényprogramból és a vagyonkezelő alapítványból egy időben többet is létre lehet hozni egy társaságnál, ráadásul az alapítványhoz más társaság munkavállalói is csatlakozhatnak. Egy vagyonkezelő több KMRP-tagi részesedéseit is kezelheti a törvény alapján.

A kormány a ’23. év végén megszüntette az Országos Meteorológiai Szolgálatot, melynek feladatait a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. vette át 2024. január 1-jétől. Az új OMSZ dolgozói nem közalkalmazottak, hanem egyszerű foglalkoztatottak lettek, ami egyértelműen hátrányos változás, a közalkalmazotti jogviszony megszüntetése mindenképpen szerzett jogot vesz el.

Erre tekintettel a mostani módosítás kimondja, hogy a százszázalékos állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, nemzeti vagyonba tartozó állami tulajdonban álló társasági részesedésnek minősül. Innentől kezdve az új OMSZ-t is kézi vezérléssel fogják irányítani. Még egyszer nem fordulhat elő egy augusztus 20-ai fiaskó, kis túlzással még azt is a kormány fogja megmondani, hogy milyen idő lesz holnap.

Mindezek következtében úgy érezzük, hogy itt a nemzeti vagyon átjátszásáról van szó, ezért a törvényjavaslatot határozottan elutasítjuk. Köszönöm a türelmet és a figyelmet. (Taps az MSZP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage