DR. FÓNAGY JÁNOS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A T/7727. számú törvényjavaslat címében is megjelenő célja az eddig szabályozatlan kriptoeszközök szabályozása, valamint jogrendszerünk összehangolása a kriptoeszközök piacairól szóló uniós rendelettel. A törvényjavaslat részét képezi a pénzügyi szektort szabályozó törvények kisebb mértékű módosítása is, mely módosítás meghatározó részben a korábban említett rendelet által támasztott igényeknek történő megfelelést szolgálja.

Tisztelt Ház! Elsőként a törvényjavaslat nem módosító jellegű rendelkezéseiről szólok. A technológiai innováció számos aspektusa áthatja pénzügyi rendszerünket, amely innovációs hatás hozadéka, hogy új pénzügyi eszközök jelennek meg a pénzügyi piacainkon. A szabályozói feladatok közé tartozik lépést tartani ezen innovációval, és kialakítani egy olyan környezetet, ahol a jogalanyok kellő biztonsággal élhetnek a technológiai fejlődés biztosította új lehetőségekkel.

A kriptoeszközök olyan újdonságként vannak jelen a pénzügyi piacokon, amelyek egyre divatosabbak, egyre több termék és szolgáltató jelenik meg. A kriptoeszközök olyan digitális eszközök, amelyek csereeszközként vagy fizetőeszközként jelennek meg. Az eszköz tekintetében nagyon sokan indokolatlanul szakértőnek gondolják magukat, ami hatalmas kockázatot hordoz magában mind a termékek, mind a szolgáltatások kapcsán.

A törvényjavaslat kiterjed a kriptoeszközök Magyarországon történő kibocsátására, nyilvános ajánlattétel keretében történő kínálatára, illetve kereskedésbe történő bevezetésére, valamint a Magyarországon végzett kriptoeszköz-szolgáltatásokra.

(15.10)

A javaslat szabályokat tartalmaz továbbá az ezekkel kapcsolatos felügyeleti feladatok ellátására is.

A kriptoeszközök osztályozása igazodik az uniós rendelethez, amely alapján a hatálya alá kerülnek az eszközalapú tokenek, az elektronikuspénz-tokenek, továbbá azok a kriptoeszközök, amelyek nem minősülnek az előbbiek közül egyiknek sem. Az alapul szolgáló rendelet e-pénz-tokennek definiálja azon kriptoeszközöket, amelyek értéküket egy törvényes fizetőeszközre hivatkozással kívánják fenntartani. A rendelet eszközalapú tokenként határozza meg azon kriptoeszközöket, amelyek nem minősülnek az előbbinek, s amelyeknek célja a stabil érték fenntartása azáltal, hogy bármely más értékre vagy jogra hivatkozik. A harmadik kategóriába értelemszerűen azok a kriptoeszközök tartoznak, amelyek nem besorolhatók egyik előbbi fogalomba sem.

A törvényjavaslat értelmében kriptoeszközök nyilvános ajánlattétel keretében történő kínálását, illetve kereskedésbe történő bevezetését azok kezdeményezhetik, akik megfelelnek a kriptoeszközök piacáról szóló rendelet követelményeinek, tehát többek között a felügyelet által kiadott engedéllyel rendelkeznek. Az elektronikuspénz-tokenekre speciális szabályok vonatkoznak annyiban, hogy csak hitelintézetek és az elektronikuspénz-kibocsátó intézmények számára állnak nyitva ezen lehetőségek.

A kriptoeszköz-szolgáltatások tekintetében azok nyújthatnak ilyen szolgáltatásokat, akik megfelelnek a kriptoeszköz piacáról szóló rendelet követelményeinek, tehát többek között a felügyelet által kiadott engedéllyel rendelkeznek. A szabályozással összefüggésben a felügyeleti feladatokat a Magyar Nemzeti Bank látja el, tekintettel a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletében betöltött szerepére. A fogyasztók hatékony védelme és a piaci visszaélések elkerülése érdekében a törvényjavaslat számos változatos intézkedési opciót biztosít a felügyelet számára, számos felfüggesztési, tilalmi, előírási, helyesbítési és bírságolási lehetőség áll nyitva a jogsértések megakadályozására.

Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat emellett módosít további pénzügyi ágazati jogszabályokat annak érdekében, hogy biztosítsa a pénzügyi szektor jelenlegi szereplői számára is a korábban említett tevékenységek végzésének lehetőségét, ezzel biztosítsa a pénzügyi szektor szereplői között az egyenlő versenyfeltételeket, amelyek elengedhetetlenek a jól működő pénzügyi piachoz.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az elhangzottakkal is igyekeztem rámutatni arra, hogy e fontos kérdéseket szabályozó törvényjavaslat hozzájárulhat a pénzügyi fogyasztóvédelem kiterjesztéséhez, a pénzügyi szektor erősödéséhez, az új technológiák alkalmazásának elősegítéséhez és a pénzügyi innováció elterjedéséhez szabályozott, felügyelt környezetben. Mindezekre tekintettel kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a T/7727. számú törvényjavaslatot megvitatni és a törvényjavaslatban megfogalmazott szabályozási szándékot támogatni szíveskedjenek. Megtisztelő figyelmüket megköszönve, elnök asszony, köszönettel visszaadom a szót. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage