DR. FÓNAGY JÁNOS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Megköszönöm a támogató nyilatkozatokat és véleményeket. Engedjék meg, hogy néhány kérdésben reflektáljak. Az egyik  talán egy kicsit a megszokott szerepből kitörve , Z. Kárpát képviselőtársamnak hadd mondjam, hogy mintha az ön felszólalásában az engem felkészítő munkatársaim véleményét hallottam volna vissza. Ezzel azt szeretném igazolni, hogy a normaalkotók tisztában vannak azzal a felelősséggel, amit az ön által jelzett veszélyek és az ezzel kapcsolatos felvilágosító, oktató, egyéb munka csatolása jelent. Nem véletlen, hogy az expozémban is volt egy olyan mondat, hogy az eszköz tekintetében nagyon sokan indokolatlanul szakértőnek tartják magukat, ami hatalmas kockázatot hordoz magában mind a termékek, mind a szolgáltatások kapcsán.

Köszönöm Dávid képviselő úr szakmai hozzászólását. Két rövid megjegyzést engedjen meg! Az egyik  az előbb egy másik napirend kapcsán már felemlítettem, de engedje meg, hogy megismételjem , hogy amire visszahivatkoztunk, az egy uniós rendelet, amely közvetlenül hatályos, tehát nem átültethető, a szabályok nem ismételhetők meg. Ugyanakkor  és ez ön előtt tökéletesen ismert  minden kodifikációs, minden normaalkotási munkában egy állandó probléma, hogy vagy a hivatkozott jogszabályi környezetre hivatkozok, vagy átemelem a saját szabályozásomba, ami azért kockázatos, mert ha abból a legfontosabbakat emelem ki, akkor a jogalkalmazó úgy véli, hogy csak az a szabály, és nem nézi meg a háttérjogszabályokat, ha meg az egészet átemelem, akkor meg mi a csudának szabályozunk külön. Ez egy állandó kodifikációs probléma, de jelen esetben nem ez a helyzet, egyszerűen egy uniós rendeletről van szó. Köszönöm a szakmai, támogató véleményt.

Szakmai tudatosság  és ezt most Z. Kárpát képviselőtársamnak mondom. A kollegák ma is végzik az edukációs tevékenységet  akár a PÉNZ7-rendezvény idén tízéves, vagy különböző iskolákban különböző témaheteket tartanak éppen  a sajnos a magyar társadalomban nagyon hiányos pénzügyi tudatosság és ismeretek elterjesztése céljából. Azt kell mondanom, hogy ebben sajnos közös a véleményünk, és egyformán látjuk az elvégzendő feladatokat is. Ezzel együtt bízom benne, közös meggyőződésünk, hogy az innováció nem kerülhető el, az új dolgokat be kell vezetni, ki kell próbálni.

Apáti képviselőtársamnak mondom, csak hogy tiszták legyenek a felelősségi sorok, hogy a betétekre vonatkozik az OBA, az Országos Betétbiztosítási Alap, a befektetésekre vonatkozik a BEFA, a Befektetővédelmi Alap, és igen, így van, ahogy mondja, a kriptóra jelenleg nincs védelem; ezt jó, ha tisztázzuk. Ugyanakkor azért ehhez tegyük hozzá, hogy a betétekre vonatkozó védelem sem volt, kérem, emlékezzünk a múltra! Körülbelül 25 éve van betétvédelem, korábban nem volt ilyen.

Az a szakmai álláspont, hogy először felépülnek a szabályozott környezetben a lehetőségek, és utána lehet a védelmi vonalakat megteremteni. Nem kell mindig mindent azonnal, erőből intézni. Ahogy mondani szokták, a lakótelepeken sem a füvet kell előbb ültetni, meg kell nézni, hogy merre tapossák ki a gyalogösvényeket, s lehetőleg a járdákat arra vezetni, és nem másfelé. Valahogy így van ez  elnézést a mezítlábas hasonlatért  a pénzügyi gyakorlat során is.

Ismételten köszönöm a szakmai észrevételeket és a támogatást, és kérem, hogy a szavazás során is ezt képviseljék. Elnök asszony, köszönöm a lehetőséget. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage