DR. SZTÁRAY PÉTER ANDRÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Elnök Úr! Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés, közismert nevén a CFE-szerződés, 1990 óta jelentősen hozzájárult az Európán belüli béke és biztonság megerősödéséhez.

A szerződés a hidegháborút lezáró egyik fő megállapodás volt. Ennek alapján a részes államok korlátozták és csökkentették a szerződés hatálya alá eső hagyományos fegyverzetüket. A szerződés alapján a részes államok folyamatosan információt cseréltek hagyományos fegyverzetükről és harci technikájukról, illetve ellenőrzéseket hajtottak végre egymás területén a mennyiségi korlátozások betartása érdekében.

(Bakos Bernadett elfoglalja a jegyzői széket.)

A szerződés végrehajtását Oroszország 2007 de-cemberében felfüggesztette. Erre adott reakcióként a NATO-tagállamok a szerződést részlegesen felfüggesztették. Erről Magyarországon a 2011. évi CLVII. törvény rendelkezik. Az orosz fél azóta nem tett eleget a szerződésben foglalt adatszolgáltatási kötelezettségének, továbbá nem fogadott és nem hajtott végre helyszíni ellenőrzéseket sem. Ezt követően 2023 júniusában az Orosz Föderáció felmondta a szerződést. A felmondás 2023. november 7-én vált hatályossá.

A NATO égisze alatt a CFE-szerződés megmentéséről folytatott multilaterális tárgyalások eredménytelenek maradtak, ezért a NATO-tagállamok között konszenzus alakult ki arról, hogy válaszlépésként teljes mértékben felfüggesztjük a szerződés alkalmazását. Ezen szándékról a NATO-tagállamok 2023. november 7-én közös közleményt adtak ki.

A felfüggesztési szándék bejelentését követően azonnal és ténylegesen felfüggesztette a szerződés alkalmazását az Amerikai Egyesült Államok, Bulgária, Csehország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Georgia, Hollandia, Olaszország, Románia, Szlovákia, Ukrajna és Lengyelország, a 29 részes államból 12.

Felfüggeszti a szerződés alkalmazását 2024 májusáig Belgium, Dánia, Görögország, Izland, Kanada, Luxemburg, Németország, Norvégia, Portugália is, további 9 részes állam, így májusig összesen 21 részes állam függeszti fel annak alkalmazását, Magyarországot nem számolva.

Magyarország a CFE-szerződés felfüggesztésével NATO-tagállamként a NATO-tagállamok által 2023. november 7-én kiadott közleményben szereplő szándéknak tesz eleget.

Hazánk továbbra is érdekelt a CFE-rezsim megmentésében, átlátható és fair, hagyományos fegyverzet-ellenőrzési rendszer kialakításában, és elkötelezett marad az európai hagyományos fegyverek jól működő ellenőrzése mellett, ami hozzájárul a kontinens biztonságának növeléséhez. Mindenképpen szükség van a fegyverzet-ellenőrzés jogi kötőerővel bíró természetének megőrzésére a jövőben.

Mindezekre tekintettel kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a T/7726. számú törvényjavaslatban foglaltakat vitassa meg és szíveskedjék azt elfogadni. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage