DR. TILKI ATTILA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Két évvel ezelőtt Oroszország évtizedekkel fordította vissza a történelem kerekét. Az Ukrajna elleni totális támadás olyasmi, amiről előtte néhány héttel még azt gondoltuk, hogy Európában többé már nem történik meg. A második világháború óta a legnagyobb szárazföldi offenzíva indult, ami az elmúlt két évben százezrek életét követelte és milliókat űzött el otthonaikból. Ez az invázió korszaka tehát, az európai biztonsági architektúra szempontjából mindenképpen.

Európa és Oroszország viszonyát Merkel kancellár asszony által korábban az együttműködésre törekvés és ebből fakadóan Oroszország európai gazdasági integrációjának szándéka vezérelte.

Most, hogy Európa vezető nélkül maradt, az európai érdekek helyébe az amerikai érdek lépett, amely egyedül Oroszország katonai meggyengítését tartja szem előtt. A háborúra válaszul Nyugat-Európa, amennyire csak tudta, gazdaságilag elvágta magát Oroszországtól, lemondva ezzel az olcsó energiáról.

Ennek az eredménye Európa számára az amúgy is hanyatló versenyképesség további csökkenése és hatalmas infláció lett, miközben a háború lelassítását nem, csak annyit sikerült elérni, hogy Oroszország Kína üzemanyagtartályává vált. Ez a szerződés, amelyet most felfüggesztünk, a hidegháborút lezáró időszak terméke volt, és lényegét tekintve már közel 20 éve, 2007 óta nincs érvényben, vagyis tulajdonképpen egy történelmi dokumentum. Mindemellett az Oroszország általi, a tavaly november 7-ei felmondás egy újabb szimbóluma annak, hogy az együttműködés kora, legalábbis a korábbi formájában, véget ért.

Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország biztonságának garanciája mindenekelőtt a Magyar Honvédség önereje, másodsorban pedig a NATO által nyújtott védelem. Ezért kiemelt fontosságú az évek óta zajló haderőfejlesztés, melynek köszönhetően sikerült magunk mögött hagyni azt a Juhász Ferenc, Szekeres Imre és Vadai Ágnes fémjelezte korszakot, ami alatt a magyar fegyveres erők tudatos leépítése, szétrombolása, elzüllesztése zajlott.

Fontos az is, hogy a NATO továbbra is védelmi szövetségesként lépjen fel, és ne hagyja belerángatni magát a háborúba. A magyar érdek az, hogy a háború minél előbb véget érjen.

Tisztelt Képviselőtársaim! Arra kérem önöket, hogy majd támogassák a vitában az előttünk fekvő törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage