RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az illegális kábítószer-kereskedelem, a szervezett bűnözés és a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben való együttműködést Magyarország és Vietnám között eddig egy 1998-ban aláírt megállapodás szabályozta. A megállapodás megkötése óta a nemzetközi bűnözésben bekövetkezett változásokra válaszul hatékonyabb bűnüldözési eszköztár szükséges, így az új megállapodás kitér többek között a kiberbűnözésre, a terrorizmusra és annak finanszírozására, a kábítószerek, pszichotróp anyagok illegális tartására, szállítására, az azok elleni fokozottabb küzdelemre.

A jelen megállapodás nyomán lehetővé válik a nemzetközi bűnüldözés terén folytatott együttműködés erősítése, abban rögzítésre kerülnek a nemzetközi bűnözés, a közbiztonságot fenyegető veszélyek megelőzése terén folytatott együttműködés általános keretei. A megállapodás jól illeszkedik a magyar-vietnámi kapcsolatok rendszerébe, annak további fejlesztését egyértelműen szolgálja.

A nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló törvény szerint a megállapodás kötelező hatályának elismerésére az Országgyűlés adhat felhatalmazást, ezért az aláírást követően a belügyminiszter benyújtotta a tisztelt Háznak a megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot.

Bízom benne, hogy e rövid ismertető is meggyőzte önöket arról, hogy a megállapodás helyes célokat szolgál, megkötése pedig igencsak időszerű és szükségszerű. Minderre tekintettel kérem önöket, hogy a törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage