DR. TILKI ATTILA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A világ biztonságpolitikai helyzete hatalmas változáson ment keresztül az utóbbi néhány évben, többek között ezen folyamatok miatt is érdemes a már meglévő ilyen tárgyú megállapodásainkat felülvizsgálni nemzetközi partnereinkkel. Az előttünk fekvő törvényjavaslat az 1998-ban aláírt, a Magyar Köztársaság Kormánya és a Vietnámi Szocialista Köztársaság Kormánya között az illegális kábítószer-kereskedelem, a szervezett bűnözés és a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben való együttműködésről szóló megállapodás helyébe lép majd elfogadását követően.

Együttműködésünk fő területei: a szervezett és a kiberbűnözés elleni harc, a terrorizmus és annak finanszírozásának megállítása, valamint a kábítószerekkel való visszaélés megakadályozása. A megállapodásban lefektetett kiemelendő közös feladat az emberkereskedelem és a migránsok csempészésének meghiúsítása, valamint a gyermekek szexuális kizsákmányolásának üldözése különösen olyan pornográf tartalmak esetében, amelyekben gyermekek is érintettek. A megállapodás rendelkezik továbbá az együttműködés módszereiről, formáiról és a felek közötti információcsere folyamatáról. Magyar részről a Belügyminisztérium, vietnámi részről pedig a közbiztonsági minisztérium az illetékes hatóság a megállapodás gyakorlati végrehajtását illetően.

A jelen megállapodás aláírása a vietnámi miniszterelnök januári magyarországi látogatása alatt valósult meg, azonban nem ez volt a közelmúltban az egyetlen együttműködés, amely Magyarország és Vietnám között létrejött. Hamarosan megszülethet a magyarországi munkavállalási lehetőségek jövő évi nyitvatartásához szükséges visszafogadási egyezmény, a minősített adatok kezeléséhez, cseréjéhez, továbbá a bűnügyi együttműködés fokozásához szükséges megállapodások szövege is. Hamarosan Magyarország fogja betölteni az Európai Unió soros elnöki posztját, ez is egy jó időszak lehet arra, hogy magyar segítséggel tovább fejlődjenek akár a Vietnám és az Európai Unió közötti kapcsolatok is.

Kijelenthetjük, hogy Vietnám a világ egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasága, így törekednünk kell a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésére, valamint a közös kulturális, tudományos munka folytatására. Az előttünk fekvő törvényjavaslat szolgálja az országaink közötti biztonsági együttműködés elmélyítését, ezért a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja természetesen támogatni fogja annak elfogadását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage