RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Belügyminisztériumhoz ma már számtalan ágazat tartozik, az önök előtt fekvő törvényjavaslat javaslatot tesz idegenrendészeti, köznevelési, egészségügyi tárgyú törvények módosítására, deregulációs szempontú javaslatokra és jogharmonizációs kötelezettségek végrehajtására.

Először nézzük a jogharmonizációs kötelezettséggel kapcsolatos módosításokat. Az Európai Unió tagállamainak bűnüldöző szerveivel a bűncselekmények megelőzése, felderítése és nyomozása céljából folytatott információcsere alapvető szabályait meghatározó tanácsi kerethatározatot 2024. december 12. napjától új irányelv váltja fel. A bűnözés gyorsan változó környezete és az emberek fokozódó mobilitása miatt az Unió és a schengeni térség bűnüldöző hatóságai közötti, határokon átnyúló együttműködés alapvető fontosságú a bűncselekmények elleni küzdelemben és annak biztosításában, hogy a tagállamok területén jogszerűen tartózkodó személyek biztonságban élhessenek, és élhessenek a szabad mozgáshoz való jogukkal.

Az új irányelv célja az uniós bűnüldöző hatóságok közötti hatékonyabb és eredményesebb információcsere szervezeti és eljárási feltételeinek megteremtése, a teljeskörűen működő és reziliens schengeni térség biztosítása érdekében. A törvényjavaslat tartalmazza az új irányelv hazai jogrendbe történő átültetéséhez szükséges törvényi módosításokat.

(10.10)

A második részben nézzük az idegenrendészeti tárgyú módosításokat! Az idegenrendészeti szabályozás módosításának célja elsődlegesen a szigorító szabályok pontosítása, e körben a személyes adatok kezelésével kapcsolatos előírások kiegészítése, az európai uniós jogi normáknak való megfelelés biztosítása, illetve azok végrehajtása, és az egyéb törvényekkel való összhang megteremtése.

Ezek mellett újabb szigorításokat is tartalmaz a törvényjavaslat. Egyrészt a vendégbefektetői vízum visszavonhatóvá válik, ha a kiadása alapjául szolgáló, a külföldi részéről vállalt befektetés nem, vagy nem a törvényben meghatározott határidőben valósul meg. Másrészt a vendégbefektetői vízum legfeljebb kétéves érvényességi idejének fenntartása nem indokolt, mivel annak elsődleges célja a vendégbefektetői tartózkodási engedély megszerzése. Tekintettel arra, hogy a vendégbefektetői tartózkodási engedély megszerzéséhez a meghatározott befektetéssel vagy eleve rendelkeznie kell a külföldinek, vagy azt a kötelezettségvállalása esetén a Magyarországra történő első belépéstől számított 3 hónapon belül meg kell valósítania, a vízum érvényességi idejének 6 hónapra történő módosítására tesz javaslatot a törvényjavaslat.

További szigorítás, hogy a huzamos tartózkodás esetében nemcsak a nemzeti tartózkodási kártya, hanem az EU-s tartózkodási kártya kiadásának is feltételévé válik a társadalmi együttélés feltételeinek teljesítése.

Nézzük a köznevelési tárgyú törvénymódosításokat! Magyarország Kormánya, az Alaptörvény 20. cikkelyében foglaltakra tekintettel  amely szerint mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez , elkötelezett a tanulók egészséges életre való nevelésében, a sportolás és a rendszeres testedzés intézményi lehetőségeinek biztosításában, amelynek érdekében a 2012-2013-as tanévben felmenő rendszerben bevezetésre került a mindennapos testnevelés. A mindennapos testnevelés megvalósításának támogatása érdekében a kormány jelentős infrastrukturális fejlesztést hajtott és hajt végre napjainkban is, azzal a kiemelt célkitűzéssel, hogy a köznevelés rendszerében tanuló diákok hozzászokjanak az egészségvédő rendszeres fizikai aktivitáshoz, testmozgáshoz, sporthoz.

A cél tehát egyértelmű és világos: a gyermekek fizikai egészsége ugyanúgy fontos, mint a lelki fejlődésük és egészségük, a mindennapos testnevelésre vonatkozó jelenleg hatályos szabályozás azonban szélesebb körben teret enged a felmentéseknek. A törvényjavaslat célja, hogy a mindennapos testnevelés alóli felmentés lehetőségeit szűkítse és konkretizálja.

Negyedrészben a pedagógusok új életpályamodelljével kapcsolatos módosításokat tartalmaz a javaslat. A pedagógusok új életpályájáról szóló törvény módosítása megerősíti a kormány vállalásait, a javasolt módosítások a Magyarországnak jogosan járó uniós támogatások mielőbbi kifizetésének érdekét szolgálják.

A törvényjavaslat megkönnyíti az idegen nyelven folytatott nevelési-oktatási tevékenység ellátására Magyarországra érkező anyanyelvi tanárok lehetőségeit, ugyanis törvényi szintre emeli az anyanyelvi tanárok tekintetében az elismerési eljárás alóli mentesítésének szabályait. Ezenfelül a módosítás megteremti annak lehetőségét, hogy a gyakornoki mentorálási tevékenység heti egy óra időtartamban a neveléssel-oktatással lekötött munkaidő terhére essen, ezzel könnyítve a mentorálási tevékenységgel járó időbeli terhelést. A törvényjavaslat szerinti módosítás egyértelművé teszi továbbá, hogy a nem állami fenntartású köznevelési intézmények tekintetében az igazgatói megbízás visszavonásához nem szükséges a miniszter egyetértési joga, ezzel is tiszteletben tartva az egyéb fenntartók függetlenségét és önállóságát.

Ötödrészben egészségügyi tárgyú törvénymódosításokat tartalmaz a javaslat. A köznevelés és szakképzés területén a gyermekek és a tanulók intézményből történő távolmaradása tekintetében az orvosi igazolások rendjének jogi és egyúttal adminisztrációs egyszerűsítése, valamint a szükségtelen terhek csökkentése érdekében a törvényjavaslat megteremti annak lehetőségét, hogy az óvodai foglalkozásról, tanuló esetében a tanítási óráról és egyéb foglalkozásról, valamint a kollégiumi foglalkozásról történő távolmaradás igazolásához szükséges orvosi igazolás az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren keresztül továbbításra kerüljön a köznevelési vagy szakképző intézményekben használt tanulmányi rendszerekbe.

A törvényjavaslat továbbá lehetővé teszi, hogy a költségvetési szervként működő, kórházakat irányító szerv az egyébként jelenleg is meglévő adatkezelési jogosultságát az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben szereplő adatok útján is gyakorolhassa. A módosítás egy betegközpontú, hatékony és jó minőségű egészségügyi ellátást nyújtó, valamint átlátható egészségügyi ellátórendszer kialakítása irányába hat, amely egyszersmind elősegíti a betegjogok érvényesülését, és csökkenti az indokolatlan betegvárakoztatások időtartamát. A törvényjavaslat értelmében az érintett adatköröket az irányadó szerv az EESZT működtetőjétől is igényelheti, ez pedig az egészségügyi ellátórendszert is tehermentesíti az adatszolgáltatási kötelezettsége alól, elősegítve ezzel is az egészségügyi ellátás folytonosságát.

A járóbeteg-szakellátási digitális időpontfoglaló rendszer bevezetéséhez kapcsolódó rendelkezésekről szóló kormányrendelet megteremtette annak lehetőségét, hogy a betegek 2024.  ez az idei év   július 1-jétől egyes járóbeteg-szakellátó intézményeknél központi rendszerben, az EESZT-n keresztül foglaljanak az ellátásra időpontot. Azon biztosítottak esetében, akik idős koruknál fogva, anyagi okokból vagy technológiai képzettségük hiánya okán nem tudnak az online felületen időpontot foglalni, a törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy egy központi telefonos ügyfélszolgálaton biztosítsanak számukra segítséget. A telefonos ügyfélszolgálat révén a biztosított számára ugyanazon időpontokat lehet lefoglalni, módosítani vagy törölni, amelyeket a biztosított az online felületen vagy az egészségügyi alkalmazásban is látna. A módosítás természetesen nem zárja ki az egyéb telefonos időpontfoglalásokat sem, ugyanakkor központi megoldást ad a júliustól online elérhető felülethez.

Végül az egyszerűsítési és deregulációs célú módosításokról szólnék röviden pár mondatot. A kormány elkötelezett a nemzeti jogszabályok észszerű működés szempontjából történő felülvizsgálata, valamint az állam működését meghatározó szabályok egyszerűsítése iránt. Ezen célkitűzés mentén 2023 második félévében lefolytatásra került a belügyminiszter feladatkörébe tartozó törvények felülvizsgálata, amelynek eredményeként a törvényjavaslat tartalmazza egyes törvények deregulációs és egyszerűsítési szempontú módosítását is.

Bízom benne, hogy az ismertetőmmel sikerült önöket meggyőznöm, hogy a törvénymódosítások szükségesek, megalapozottak, az emberek érdekeit szolgálják. Erre tekintettel kérem önöket, hogy támogassák a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage