RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm szépen a támogató hozzászólásokat a kormánypártok részéről. Köszönöm a támogatást akár kilátásba helyező ellenzéki hozzászólásokat is. Volt egy hozzászólás, amely a valóságtól eléggé elrugaszkodott, de arra is kívánok majd reagálni.

Összességében mindenki láthatja, hogy ezek a javaslatok növelik Magyarország biztonságát a közbiztonság terén a határon átnyúló üldözések tekintetében, bűnüldözés tekintetében, növeli az emberek egészségügyi biztonságát, egyszerűsíti a családok életét az iskolai orvosi igazolások kapcsán  minden családos embernek azért hónapról hónapra, félévről félévre mindig probléma kérni az igazolást, lefényképezni, KRÉTA-ba feltölteni, és a többi, és a többi, mindenkinek nézni, hogy mikor igazolják az iskola részéről , tehát ezeket a különböző bonyolultabb eljárásokat sikerülne egyszerűsíteni, ezért nyújtottuk be ezt a törvényjavaslatot. Bízom benne, hogy mindenki támogatni tudja.

Az idegenrendészeti javaslatok pedig tovább szigorítják Magyarország idegenrendészeti szabályait. A tavaly elfogadott, január 1-jétől hatályba lépett és március óta alkalmazott idegenrendészeti törvény Európa, az Európai Unió legszigorúbb idegenrendészeti törvénye. Itt szigorítottunk még több esetben, hogy semmiképpen ne lehessen visszaélni a szabályokkal, és semmilyen migráns akár vendégmunkásként se érkezhessen Magyarországra, és a magyar emberek munkahelyét, a magyar emberek munkáját, megélhetését, jövedelmét védjük meg. Ezt a célt szolgálja ez a mostani további szigorítás és pontosítás is.

Nagyokat mosolyogtam Novák Előd egyes megszólalásain. Tehát ön az emberek személyiségi adatai miatt aggódik, miközben nem akarok feltételezésekbe bocsátkozni, hogy mennyire szoros az ön és a Kuruc.info közötti kapcsolat, de hát ön sokszor szokta idézni itt a parlamentben, lehet, hogy ismeri is a szerkesztőség egyik vagy másik tagját egész közelről, és a Kuruc.infónak szokása valakinek a nevét, lakcímét, telefonszámát kitenni, ha valaki nem szimpatikus a szerkesztőség számára. Lehet, hogy az az illető tényleg nem szimpatikus, de úgy látom, az ön által a parlamentben leginkább preferált honlapon, a Kuruc.infón sokszor szerepelnek ilyen számok, eközben ön itt aggódik adatvédelmi kérdésekben. A kettő között némi disszonanciát érzékeltem, képviselő úr.

De jó hírrel is szolgálhatok önnek. Azt kérdezte, hogyan tud majd időpontot foglalni a járóbeteg-szolgáltatásokra, és erről fontos szerintem beszélnünk. Az egész egy adatkezelési kérdésként jelenik meg itt az előttünk fekvő törvényjavaslatban, de ez is a családok mindennapjait tudja elősegíteni.

Bízom benne, hogy önnek is le van töltve az EgészségAblak alkalmazás, annak ellenére, hogy a koronavírus-igazolvány is ennek a része, de ettől függetlenül bízom benne, hogy a többi funkció miatt ön ezt letöltötte már magának, és ebben már most is megtalálja az „időpontok” menüpontot. Ott van az összes receptje, amik kiváltásra várnak, amiket ki kell váltani, az összes egészségügyi dokumentáció, mióta EESZT van. Tehát nem tudja ön sem és senki más sem elveszíteni az egészségügyi dokumentumait, minden a zsebünkben van, ebből az alkalmazásból elérhető, de a háziorvosának a rendelési időpontja, a telefonszáma, a címe, minden más, ami fontos egészségügyi adat.

Emellett jött be új funkcióként, hogy egyelőre láthatjuk azokat az időpontokat, és itt pontosítanám az ön felszólalását, amelyeket a járóbeteg-ellátásban, tehát nem a háziorvosnál, nem a fekvőbeteg-, hanem a járóbeteg-ellátásban foglalunk. Évente több mint 50 millió időpont, amit foglalunk a járóbeteg-ellátásban. Ezek az időpontok már most megjelennek, és már most le lehet mondani, hiszen az első sok tízezer időpontfoglalás után az volt a tapasztalat, hogy a foglalt időpontok körülbelül a harmadára nem mentek el a betegek, és így más beteg nem tudott bejönni arra az időpontra. De ha itt valaki egy gombnyomással, egészen pontosan kettő gombnyomással a mobiltelefonján keresztül le tudja mondani ezt a járóbeteg-időpontot, akkor innentől kezdve oda mást be lehet hívni, és mást el tudnak látni a járóbeteg-rendelőkben.

(10.50)

Július 1-jétől az a tervünk, hogy először 90, aztán pedig az összes, mind a 300 járóbeteg-rendelőben a telefonon keresztül láthatóak a szabad időpontok, úgy lehet bejelentkezni, és így lehet időpontot foglalni. A kórházak ezeket az időpontokat, az orvosok, háziorvosok rendelőn belül és más egészségügyi szolgáltatóknál levő intézményeknek is kiajánlják, utána pedig bizonyos esetben a betegek, bizonyos esetben az orvosok be tudnak foglalni ezekre. Ez a legkorszerűbb mód, amivel az egészségügyi várólistákat talán csökkenteni tudjuk, hiszen az a legnagyobb luxus, hogyha egy rendelőben ott ül az orvos, de nem jön beteg. Ezt azért nálunk gazdagabb országok sem engedhetik meg maguknak, ezért szeretnénk ezt optimalizálni.

Ráadásul szerintem ez önöknek is jó hír, hogy a gyerekeiknek is tudnak időpontot foglalni, vagy akár a szülőknek is lehet időpontot foglalni, hiszen ha valaki az ügyfélkapun keresztül felhatalmazást ad  nyilván a kisebb gyerekek nevében a szülők, vagy a nagyobb gyerekek maguk , akkor a gyerekek receptjei is láthatók, azzal el lehet futni a patikába, ki lehet váltani a gyógyszert. Hogyha nem emlékeznek, hogy melyik patikában váltották ki legutóbb vagy hány milligrammos volt a gyógyszer, az előzményekben ezt látják.

Illetőleg az idős, beteg szülőknél, azt hiszem, ez gyakran előfordul, hogy ők, mondjuk, kevésbé kezelik a mobiltelefont, és nem akarnak a központi call centeren vagy a járóbeteg-rendelő telefonközpontján keresztül időpontot foglalni, akkor akár a gyerek is, a felnőtt gyerek az idősebb szülőnek akár a vasárnapi ebéd után időpontot tud foglalni a mobiltelefonján keresztül a szülő számára.

Ezeket a célokat támasztják alá ezek az adatkezelési módosítások, úgyhogy kérem, hogy ne összeesküvés-elméleteket és az emberek adatainak az illetéktelen felhasználását lássa ebben, hanem azt, hogy igyekszünk. Ahogy máshol is lehet időpontot foglalni, azt azért az egészségügyben is tegyük meg. Az egészségügy az egyik legbonyolultabb rendszer időpontfoglalás tekintetében is és nyilván működésében is, úgyhogy ezért is kell ilyen sok törvénnyel ezt megalapozni, és hogyha ezek hatályba lépnek, utána lehet indítani a rendszert.

Köszönöm még egyszer a támogató hozzászólásokat a képviselők részéről mind az oktatás, mind az egészségügy, mind a rendvédelem, idegenrendészet területén, ezek a javaslatok mind-mind a magyar emberek érdekeit, a magyar emberek biztonságát és a magyar családok biztonságát és kényelmét is szolgálják. Úgyhogy bízom benne, hogy majd a végszavazásnál is minél többen támogatni tudják. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage