DR. KISS JÁNOS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Valóban, én is csak csatlakozni szeretnék államtitkár úr utolsó mondataihoz, amikor az előterjesztés alkotmányos alapjairól beszélt. Valóban, az Alaptörvény 51. cikkelye biztosítja a lehetőséget a kormány számára, hogy veszélyhelyzetet hirdessen ki szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében.

Azt kell mondani, hogy sajnos a hazánk szomszédságában zajló orosz-ukrán háború a második világháború óta nem tapasztalt humanitárius helyzetet eredményezett. Ezért is úgy ítéljük meg, hogy a humanitárius katasztrófa kezeléséhez és a nemzetközi gazdasági változások következményeinek kivédéséhez hazánknak továbbra is biztosítani kell a hatékony és gyors nemzeti válaszok kialakításának a lehetőségét. Magyarország védelmi képességeit és a gyors reagálást biztosító képességeit azért is indokolt megerősítenünk, mert a háború nem pusztán zajlik, hanem már több mint két éve dúl közöttünk. Százezrek haltak meg, milliók menekültek el a szülőföldjükről, a pusztítás mértéke pedig felfoghatatlan. A háború humanitárius és gazdasági hatásai sajnos mindennapjaink részévé váltak.

Tisztelt Ház! A jelenlegi helyzetben adott nemzeti válaszok része, hogy a magyar történelem legnagyobb humanitárius segélyprogramjával támogatjuk a földönfutóvá és menekültté lett milliókat, vagy például hozzájárulunk Ukrajna energiaellátási rendszerének fenntartásához.

Tudjuk azt is, hogy a világban sokan vannak, akik másféle válaszokat adnak: a katonai erő erejével akarnak válaszolni, azonban nekünk újra és újra el kell mondanunk, hogy ennek a konfliktusnak nincsenek katonai megoldásai. A háborút nem mélyíteni és szélesíteni kellene, hanem véget vetni neki.

Azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat kell szorgalmazni annak érdekében, hogy végre mielőbb béke legyen. Újra és újra elmondjuk, hogy egyetlen magyar ember sem akar élni egy végtelenül elhúzódó, számunkra is veszélyes háború szomszédságában. Akik részt vettek a nemzeti konzultáción, a kormányt felhatalmazták ezen gondolatok képviseletére. Több mint másfél millió ember tette nyilvánvalóvá, hogy nem akarnak háborút, nem akarnak fegyvert küldeni. Ez az eredmény egyértelmű és meghatározott megbízólevél a magyar kormány számára.

Különösen fontos ez akkor, amikor Európában néhol nem hallják meg az emberek hangját, és a választók kénytelenek olykor traktorokon elvinni a véleményüket, addig Magyarországon nem kell az ajtókon dörömbölni. A béke elérése mindenkinek az érdeke. Ezért kell dolgoznunk, és mindent meg kell tennünk azért, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból.

Tisztelt Ház! A kormány a veszélyhelyzetet az Országgyűlés felhatalmazása alapján meghosszabbíthatja, ha a veszélyhelyzet kihirdetésére okot adó körülmény továbbra is fennáll. Sajnos két év eltelte után fennáll ez a körülmény, hiszen a háború nem ért véget, és sajnos úgy tűnik, hogy nem is fog belátható időn belül.

A kormány a felhatalmazása alapján 2024. november 19. napjáig hosszabbíthatja meg a veszélyhelyzetet. A fentiek okán a Fidesz-frakció támogatja a törvényjavaslat elfogadását, és tisztelettel kérem képviselőtársaimat, hogy az elmondottak alapján önök is támogassák ezt a javaslatot. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage