HAJNAL MIKLÓS, a Momentum képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Nem lesz hosszú a felszólalásom, mivel nem először, és nem is másodszor vitatjuk meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását. A veszélyhelyzet és a rendeleti kormányzás is alapjaiban teszi jelentéktelenné az Országgyűlést, félévente összegyűlünk itt az ülésteremben, hogy szavazzunk arról, hogy szeretnénke döntéseket hozni a következő pár hónapban, vagy a törvények alakítását, felfüggesztését és mi egyéb is a kormányra bízzuk.

Mindez azért történik, mert a maguk kormányának nem volt elég, hogy kétharmados többséggel kényük-kedvük szerint írhatják át az ország törvényeit a kormánypárti képviselők segítségével, nem volt elég, hogy az alkotmányt is átírhatják hétről hétre, nem volt elég, hogy pár nap leforgása alatt tudnak sürgős tárgyalással vagy kivételes eljárással olyan törvényeket hozni, amelyek aztán emberek millióinak életét forgatják fel, mint ahogy azt tették például a katásokkal, nem, a kormánynak még az is tehertétel, hogy a Parlament falai között eljátsszák, hogy Magyarországon még névleg demokrácia van. De ahogy maguk mondják, erre kaptak felhatalmazást. Valóban, hiszen egyes képviselők önként szavaznak igennel arról, hogy a népképviseletet megkerülve egy maroknyi ember, a kormány tagjai rendelkezzenek önkényesen Magyarország sorsáról.

Ezért most ahhoz a 135 állítólag bátor képviselőtársamhoz fordulnék  bár nincsenek bent túl sokan (Novák Előd: Még jó, hogy ti igen!  Hollik István: Ti nagyon sokan vagytok!) , akik minden bizonnyal ismét gondolkodás nélkül meg fogják szavazni ezt a törvénymódosítást, elhárítva ezzel a felelősséget, amit a magyar állampolgárok rájuk ruháztak. (Megszólal a telefonja.  Novák Előd: Hív Amerika!  Hollik István: Hív a Soros!)

Tisztelt Képviselőtársak! Mi okuk van arra, hogy újra és újra meghosszabbítsák a rendeleti kormányzás hatályát? Vajon megunták, hogy 2010 óta szavazógép módjára a nevüket adják az ország szétlopásához, az állami ellátórendszerek lezüllesztéséhez és a keleti diktatúrák kiszolgálásához? Vagy annyira sem becsülik a magyar állampolgárokat, hogy amikor ők megbízzák magukat, hogy az ő javukat és érdekeiket képviseljék a törvényhozásban, maguk inkább lemondanak a feladatról?

A rendeleti kormányzás folytatása nem Magyarországot vagy a magyar állampolgárokat, hanem csak a hatalom érdekeit védi, éppen ezért a jelen javaslat a veszélyhelyzet meghosszabbítására is csak egy célt szolgál: a hatalom bebetonozását. Ezt pedig nem szabad, nem lehet, és nem is fogjuk támogatni. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage